Білорусь не може відправляти миротворців на Донбас через військовий союз із Росією

07:45, 20.02.2018
Білорусь не може відправляти миротворців на Донбас через військовий союз із Росією

5 із 6 президентів-учасників ОДКБ під час зустрічі "ЄвразЕС" у Мінську (news.tut.by)

Білорусь не зможе брати участь у розгортанні миротворчої місії на Донбасі через те, що вона разом із Росією входить до ОДКБ - Організації договору про колективну безпеку.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль в ефірі 5 каналу.

"Наскільки я знаю, Білорусь не вийшли з ОДКБ, і є членом цієї організації. А якщо ми виключаємо НАТО, то дуже логічно, щоб не говорили, що країни ОДКБ теж беруть участь у місії", - зазначила вона.

Олена Зеркаль також наголосила, що представники проросійських терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" до переговорів щодо миротворців допущені не будуть, незважаючи бажання Росії.

За її словами зусилля України і її західних партнерів спрямовані на те, щоб дати Москві зрозуміти, що "грати за їхніми правилами ніхто не буде".

"Зараз я думаю, найголовніше, що миротворці повинні бути на кордоні України з РФ, і як буде розгортатися місія поетапно. Дискусія з цього приводу триває вже деякий час", - додала заступниця міністра.

Нагадаємо, до ОДКБ, разом із Росією та Білоруссю, входять також Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан.

Як повідомляла "УМ", європейські країни - нечлени НАТО: Австрія, Швеція, Фінляндія, - уже висловили готовність відправити свої миротворчі контингенти на Донбас.