Україна не буде домовлятися про миротворців на Донбасі з бойовиками

19:19, 19.02.2018

Україна не вестиме діалогу з представниками угруповань ОРДЛО щодо розгортання миротворчої місії ООН в окремих районах Донецької і Луганської областей.

 

Про це заявив заступник голови адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв в ефірі Радіо Свобода у понеділок.

 

За його словами, для України головне обговорити це питання зі своїми ключовими партнерами. Він нагадав, що остаточне рішення ухвалює Рада безпеки ООН, постійним членом якої є Росія.

 

"Звичайно, ми не збираємося вести ніякого діалогу і узгоджень з бойовиками, тому що всім зрозуміло, що за бойовиками стоїть Росія, і в цьому зв’язку ключовий виклик – отримати згоду на розгортання такої операції від Москви", – зазначив Єлісєєв.

 

І додав: "Приймаюча сторона – це Україна, яка вважає ці території окупованими. Тому, якщо буде згода України, я думаю, що нам не потрібна на це згода якихось окремих бандформувань".

 

Таку заяву пан Єлісеєв зробив після того, як 19 лютого прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що "дійти до компромісу в питані розміщення миротворців на Донбасі можна лише через діалог з представниками невизнаних республік Донбасу".

 

Україна і її західні союзники пропонують повномасштабну місію ООН, що перебуватиме на всій окупованій території Донбасу, включно з кордоном із Росією, і гарантуватиме безпеку загалом, а не лише для спостерігачів ОБСЄ, а також візьме під контроль склади озброєння російських гібридних сил на окупованій території, контролюватиме роззброєння незаконних збройних формувань тощо.

 

Росія відкидає такий варіант, оскільки він зменшує її вплив на окуповані території.