Кожна друга кримськотатарська родина пожертвувала гроші для оштрафованих активістів

12:05, 11.02.2018
Кожна друга кримськотатарська родина пожертвувала гроші для оштрафованих активістів

Монети в 10 рублів - символ єдності, бо зібрати гроші на багатотисячні штрафи монетами можна лише спільно (Антон Наумлюк / Радіо свобода)

У рамках акції "Кримський марафон", під час якої збирають гроші для виплати штрафів активістами на окупованому півострові, пожертви зробли кожна друга кримськотатарська родина.

Про це виданню Крим.Реалії повідомив активіст Сервер Мустафаєв.

"Ми часто запитували в активістів на місцях, скільки людей жертвували гроші. Нам важлива була не сума, а розуміння того, наскільки народ усвідомлює й розуміє проблему штрафів. У підсумку ми приблизно вийшли на цифру в сто тисяч кримських татар. Іншими словами – це майже кожна друга кримськотатарська сім'я", – розповів Мустафаєв.

Успіх "Кримського марафону" активіст пояснює зростанням солідарності серед кримчан, не залучених до щоденної громадської діяльності.

"Під час першого марафону не всі розуміли, що це таке й навіщо потрібно. Зараз ситуація інша. Кожен усвідомлює, чому він жертвує гроші й наскільки це важливо. Крім того, посилення репресій, масові адміністративні суди спрацювали на об'єднання. Люди зрозуміли, що це може торкнутися кожного. Завдяки цим факторам акція набула настільки масовий характер", – сказав активіст.

Об'єднання "Кримська солідарність" 31 липня оголосило про початок збору коштів під назвою "Кримський марафон" на підтримку політичних в'язнів і громадських активістів у Криму.

За задумом акції, кошти збирають монетами номіналом у 10 російських рублів (близько чотирьох гривень – КР), щоб показати "єдність небайдужих".

Після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки в незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із забороненою в Росії організацією "Хізб ут-Тахрір".

Нагадаємо, у грудні "Кримська солідарність" оголосила збір коштів на оплату штрафів за одиночні пікети засуджених активістів у рамках проекту "Кримський марафон".

Як повідомляла "УМ", Зарема Умерова сплатила штраф монетами в 10 рублів за проукраїнські пости у соцмережах. Судові пристави окупантів були спантеличені, коли зрозуміли, що їм доведеться перераховувати 140 кілограм монет.