Клімкін вважає неоднозначним рішення Євросуду щодо Афанасьєва

19:09, 09.02.2018
Клімкін вважає неоднозначним рішення Євросуду щодо Афанасьєва

Геннадій Афанасьєв зазнав тортур у російській в'язниці.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що в нього викликало "дуже змішані почуття" рішення Європейського суду з прав людини зобов'язати Росію виплатити 2 тисячі євро колишньому політв'язню Кремля Геннадію Афанасьєву.

 

Про це Клімкін написав у Twitter  в п’ятницю.

 

"Ніколи не обговорював рішення ЄСПЛ, та стосовно справи Г. Афанасьєва маю дуже змішані почуття. З одного боку, засуджуються дії Росії, - і цей голос лунає на весь світ. З іншого, всі тортури оцінюються у 2000. Кожне ганебне порушення Росією прав людини має закінчуватися суворим судовим вироком", - написав Клімкін.

 

Як повідомляла «УМ», адвокати звільненого з російського ув'язнення кримчанина Геннадія Афанасьєва готують нові скарги до Європейського суду з прав людини з приводу порушення Росією прав Афанасьєва.

 

8 лютого Європейський суд з прав людини задовільнив дві скарги колишнього українського політв’язня  Афанасьєва на уряд Росії, подані стороною захисту, і присудив РФ сплатити на користь Афанасьєва 2 тис. євро компенсації.

 

Раніше кримчанин, колишній політв'язень  Афанасьєв розповідав про тортури і побиття в російському ув'язненні. Він стверджує, що його під тортурами змусили обмовити інших кримчан – Олега Сенцова і Олександра Кольченка, яких у Росії засудили на 20 і 10 років колонії відповідно.

 

Наприкінці 2014 року Московський міськсуд засудив Афанасьєва до 7 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму за звинуваченням у "тероризмі".

 

Афанасьєв внаслідок обміну повернувся в Україну з російського ув'язнення у 2016 році.