Група Fancy Bear з Росії намагалася вивідати військові секрети США

08:43, 08.02.2018
Група Fancy Bear з Росії намагалася вивідати військові секрети США

Російських хакерів Fancy Bear цікавили як винищувачі-Stealth, так і військові безпілотники.

Російська кібершпигунська група Fancy Bear намагалася викрасти дані близько 90 осіб, пов'язаних з секретними проектами в оборонному секторі США.

 

Про це йдеться в новому розслідуванні Associated Press.

 

За інформацією агентства, хакери скористалися загальнонаціональною вразливістю в сфері безпеки - погано захищеною електронною поштою і практично повною відсутністю прямих повідомлень про це постраждалим.

 

Зазначається, що Fancy Bear намагалася хитрістю отримати дані щонайменше 87 осіб, які працюють над ракетами, винищувачами-Stealth, військовими безпілотниками, або виконували іншу секретну роботу.

 

У поле зору хакерів потрапили працівники як малих компаній, так і гігантів оборонної промисловості: Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, Airbus Group і General Atomics.

 

Кілька людей працювали в галузевих організаціях, були членами рад директорів або працювали за контрактом в союзних США країнах.

 

"Судячи з усього, їх метою були програми, які пов'язані з одними з найпрогресивніших і передових технологій, а також люди, які працюють в цих програмах", - заявив колишній високопоставлений радник Управління директора нацрозвідки США Чарльз Совелл.

 

"Якщо ці програми якимось чином скомпрометовані, то наші конкурентні переваги і наша оборона скомпрометовані також. Ось що дійсно лякає", - підкреслив Совелл, який сам став мішенню хакерів.

 

Робота здебільшої кількості людей, що опинилися в полі зору хакерів, носить секретний характер.

 

Проте, як показує проведений інформагентством аналіз, до 40 відсотків з них кликнули на фішингове посилання хакерів. Це було першим кроком для потенційного доступу кібершпигунів до особистого аккаунту електронної пошти або комп'ютерних файлів.

 

Як відомо, хакерська група Fancy Bear, яку пов'язують з Росією, проводила тривалу операцію для отримання доступу до листування співробітників американського Сенату.

 

Раніше повідомлялось, що група Fancy Bear декілька років переслідувала близько 200 журналістів, видавців і блогерів, зокрема із США, України і Росії.