В Китаї 120 тисяч мусульман-уйгурів зігнали у «виправні табори»

21:33, 06.02.2018
В Китаї 120 тисяч мусульман-уйгурів зігнали у «виправні табори»

Уйгури під наглядом китайських поліцейських (CNN)

На заході Китаю у "виправні" концентраційні табори відправили близько 120 тисяч представників етносу уйгурів, які сповідують іслам.

Про це повідомляють міжнародні ЗМІ.

Правозахисники повідомляють, що у концентраційних таборах «перивиховують»: змушують співати революційних пісень, вивчати ідеї керівника китайської компартії Си Цзинпіна та розмовляти на нерідній їм китайській мові.

Повідомляється, що у новітніх концтаборах людям насамперед "промивають мізки". Про умови утримання в таборах та виконання примусової роботи інформації не надходить.

Із сімей уйгурів забирають по 3-4 представники в концтабори. Розповідають навіть про села, де не залишилося чоловіків: усіх їх влада відправила на "перевиховання".



У місцях компактного проживання уйгурів в Синьцзян-Уйгурскому влада встановлює відеокамери для нагляду. Правозахисники повідомляють, що проводиться відбір ДНК-проб у людей не залежно від їх бажання.

У регіоні з часу приєднання до Китаю по завершенню Другої Світової війни у регіоні відбуваються постійні етнічні конфлікти. Найгучніші із них були в 2009 та 2015 роках, коли місцеві влаштовували різанину із китайцями, переселенню в регіон яких сприяє уряд КНР.

Сепаратистські настрої в Синьцзян-Уйгурскому автономному районі досить високі. На території діє організація під назвою "Ісламська держава Східного Туркестану", яка є такою собі "дочкою" ІДІЛ.

Мусульмани із Синьцзян-Уйгурского району з 2014 року активно поповнювали лави терористів ІДІЛ. Вони також сприяють проникненню бойовиків та зброї та наркотиків із Афганістану та Пакистану в Китай.