Дуда підпише скандальний закон про заборону «бандеризму»

13:31, 06.02.2018
Дуда підпише скандальний закон про заборону «бандеризму»

(Фото: Канцелярія президента Польщі)

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підпише законопроект про заборону «бандеризму» попри звернення Верховної Ради України, яким запроваджується кримінальна відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів". Далі Дуда скерує цей законопроект на розгляд Конституційного суду.
 
«Ми теж маємо право на історичну правду. Тому я прийняв рішення. Вирішив, що я підпишу цю ухвалу, і у зв’язку з цим положення набуде чинності», - заявив Дуда.
 
«По перше, аби він дослідив свободу вираження поглядів, адже тут ідеться, чи не обмежена свобода слова, і по-друге, дослідив специфіку правових положень. Я хотів би, щоб Конституційний суд висловився, чи ці положення відповідають конституції. І такий висновок я, як президент, підтримаю», — сказав Дуда.
 
Як повідомляла "УМ", сьогодні Верховна Рада ухвалила заяву про засудження ухваленням Сеймом і Сенатом Польщі так званого закону про "бандеризм".
 
Нагадаємо, Сейм Польщі 26 січня ухвалив закон щодо Інституту національної пам'яті, який, серед іншого, передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду "бандерівської ідеології". Зокрема, закон стосується визначення "злочинів українських націоналістів" та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам'яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці "злочини".
 
У ніч на 1 лютого Сенат Польщі ухвалив відповідний закон. Він набуде чинності в разі підписання президентом. Президент України Петро Порошенко заявив, що цей закон не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею і містить категорично неприйнятні оцінки.