У Туреччині пригрозили грецьким урядовцям «переламати руки і ноги» через спірні острови

08:59, 02.02.2018
У Туреччині пригрозили грецьким урядовцям «переламати руки і ноги» через спірні острови

Туреччина та Греція змагаються за острови Імі (ілюстрація)

Предстаник Туреччини пригрозив грецьким урядоцям конфліктом через спірні острови в Егейському морі.

Про це повідомляє "Новое время".

"Ми переламаємо руки і ноги будь-якому офіцеру, прем'єр-міністру чи міністру, який насмілиться ступити на острови Імі" - заявив радник президента Туреччини Реджепа Ердогана Їгіт Булут в ефірі турецького телебачення.

Офіційна Анкара ставить під сумнів грецький суверенітет островів Імі.

Їгіт Булут заявив, що Афіни відчують гнів Туреччини більший, ніж той, що є в Афріні, де Туреччина на сирійській території проводить наземну військову операцію та вже відзначилася смертями цивільних та руйнуванням унікального стародавнього храму Айн-Дара.

Суперечка Туреччини та Греції стосовно островів Імі розпочалася у січні 1996 року, коли обидві країни направили своїх морських піхотинців на два сусідніх острови. Під час конфлікту загинули троє грецьких військових.

28 січня міністр оборони Греції Панос Каменос на штурмовому катері намагався наблизитися до островів Імі, однак йому завадили судна турецької берегової охорони.

Міністр кинув у воду вінок, щоб вшанувати пам'ять загиблих у 1996 році на островах грецьких військових.

Острови Імі, які в Туреччині називають Кардак, розташовані всього в семи кілометрах від турецького курортного міста Бодрум на південно-заході країни. Туреччина ставить під сумнів грецький суверенітет над ними.