На Донеччині викрили 4 інформаторів окупантів, які повідомляли про пересування військових ЗСУ

13:56, 24.01.2018
На Донеччині викрили 4 інформаторів окупантів, які повідомляли про пересування військових ЗСУ

Прихильники "ДНР" "зливали" терористам інформацію про українських військових. (СБУ)

На Донеччині Служба безпеки України викрила чотирьох інформаторів окупантів терористів, які адміністрували антиукраїнські пабліки та через соцмережі повідомляли про пересування та дислокацію військових ЗСУ.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Четверо мешканців Донеччини, які входили до агентурної мережі терористів, регулярно передавали через аккаунти у соцмережах інформацію про сили антитерористичної операції. Зловмисники, зокрема, повідомляли кураторам з спецслужб РФ дані про дислокацію та пересування військових підрозділів, задіяних в АТО у Краматорському та Слов’янському районах", - ідеться в повідомленні.

При цьому в інформаторів вилучили комп’ютери та мобільні телефони, які використовувалися для передачі інформації представникам терористів та здійснення антиукраїнської пропаганди.

Прес-служба СБУ опублікувала відео, на яких особи із зміненими голосами та закритими обличчями розповідають про свою діяльність.

"Після подій у місті, я перейменувала свої аккаунти. підписалася на різні антимайданівські групи і сторінки, в яких розміщала матеріали в підтримку "ДНР" та "Новоросії". Також зі мною переписувалися бойовики із "ДНР", яким я розповідала про ситуацію в місті та українських військових. Згодом зі мою зв’язалися люди з Росії, які запропонували за гроші розміщати матеріали у себе на сторінках", - розповідає одна із затриманих.

Інша особа зазначила, що влітку 2017 року мати зробила її адміністратором групи "Новоросія. ДНР. ЛНР", щоб родина не втратила контроль над антиукраїнськими пабліками.

Ще один затриманий із Краматорська розміщував відео антиукраїнського характеру в соцмережах.

Як розповів один із затриманих, він у 2014 році зв’язався із адміністратором групи "Пробач, мамо, я пішов в ополчення" і запропонував йому викладати записи в групі на той час не забороненої в Україні соцмережі "Вконтакті".

"Відповідальність за зазначені протиправні дії передбачена ст. 109 (дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України", - зазначають в СБУ.