Вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської може спричинити нову Врадіївку

03.01.2018
Новою Врадіївкою може стати для нинішньої влади зникнення 29 грудня на Київщині юристки Ірини Ноздровської та її загибель. Тіло зниклої знайшли 1 січня.
 
У вівторок ктивісти влаштували акцію біля обласного управління поліції Київської області з вимогою залучити всі сили до розслідування вбивства правозахисниці та юриста Ірини Ноздровської, аби знайти її катів.
 
Також вони вимагали надати її доньці охорону, оскільки тiй також неодноразово погрожували. 
 
Усе почалося в далекому 2015 році: 30 вересня в селі Демидів Вишгородського району Київської області водій авто, перебуваючи в стані наркотичного сп’яніння, збив на смерть односельчанку — 26-річну Світлану Сапатинську, залишивши напівсиротою її 4-річного сина Матвія.
 
Дмитро Россошанський, винуватець трагічного інциденту, виявився племінником голови Вишгородського районного суду.
 
Тоді горе-водія відпустили під домашній арешт, але «чомусь» узяли аналіз крові лише через... вiсiм годин після аварії, а результатів не було впродовж п’яти діб.
 
Згодом суд навіть не взяв до уваги факт наркотичного сп’яніння Россошанського. До слова, раніше правопорушник уже фігурував у справах про крадіжку авто та пограбування, лікувався від алкогольно-наркотичної залежності але жодного разу не був покараний. 
 
За розслідування тоді взялася юристка Ірина Ноздровська, сестра загиблої.
 
Завдяки її наполегливості та «завдяки громадськості, яка довгі роки контролювала цю справу й постійно тримала руку на пульсі», як говорила сама Ірина, водія-наркомана в травні 2017 року засудили до семи років ув’язнення, щоправда захист Дмитра Россошанського майже одразу подав апеляцію.
 
Проте, хоч 27 грудня 2017 року й відбулося засідання Апеляційного суду Києва, але вбивці було відмовлено в амністії та продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб. 
 
Після невдалої апеляції 29 грудня зникає Ірина Ноздровська. Їй до того неодноразово погрожували.
 
«Це відбувалося регулярно вiдтодi, як почалося слідство у справі про смертельну ДТП. Погрожував і сам винуватець аварії, і його дружки. Я бачив цих дружків — судячи з усього, наркомани... Один iз них навіть мені почав погрожувати — як журналісту, який висвітлював процес», — розповів журналіст телеканалу «Україна» Володимир Тимофійчук. 
 
Тіло Ірини знайшли 1 січня 2018-го в річці поблизу Демидова — жінка була роздягненою. Поліція вважає це вбивство умисним.
 
Востаннє зв’язок із нею родичі мали 29 грудня близько 17-ї години (вона їхала в «маршрутці», повертаючись із роботи додому), після чого її телефон було вимкнено. 
 
Правоохоронці Вишгородського управління поліції  оголосили в розшук Ірину Ноздровську 30 грудня. Першим, за кого «взялася» поліція, став екс-наречений Ірини.
 
Віталія Сергеєва близько 15-ї години 1 січня забрали до райвідділку Вишгородської поліції на допит. Він відмовився дати свідчення.
 
За його словами, вони зустрічалися з листопада 2016-го до червня 2017 року, а востаннє він бачив загиблу в серпні.
 
Не виключено, що саме через погрози чоловік загиблої в ДТП Світлани Сапатінської свого часу підписав документ, про те, що він не має претензій до винуватця ДТП. 
 
До учасників учорашньої акції біля обласного управління поліції в Київській області вийшов його керівник Дмитро Ценов.
 
Юрист-кримінолог Анна Маляр вважає, що вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської може бути спробою залякування інших людей: «Вона могла насамперед заважати тим людям, проти яких у неї була інформація, яким вона могла зіпсувати життя. Вона активно спілкувалася з пресою, долучила величезну кількість громадськості. Вбивці розуміли, що буде розголос, але їх це не зупинило. Отже, вони або були впевнені в тому, що хтось їх прикриватиме, або її життя та діяльність були вкрай небезпечні для них».