Звільнення заручників у Харкові: всі подробиці (фото)

10:15, 31.12.2017
Звільнення заручників у Харкові: всі подробиці (фото)

Терорист Володимир Безух під час затримання спецпризначенцями КОРД. (Фото МВС)

Спецпідрозідли поліції КОРД провели спецоперацію і звільнили усіх заручників у відділенні «Укрпошти» на вулиці Шевченка у Харкові в суботу ввечері. Зловмисником, який погрожував підірвати себе разом з людьми, виявився Володимир Безух. Загалом у заручниках перебували 11 осіб, серед яких 2 дітей.

 

Подробиці спецоперації повідомили правоохоронці області, а також представники Нацполіції і МВС в суботу і неділю.

 

Як повідомив прокурор області Юрій Данильченко потрапити в будівлю спезпризначенцям допомогла одна з жінок, захоплених в заручники.

 

Під час перемовин із терористом начальник кримінальної поліції Харківської області В'ячеслав Давиденко запропонував бути заручником замість дітей і жінок, повідомляє прес-служба МВС України.

 

Тим більше, що о 16:00 поліція вже мала відеоматеріал, на якому терорист демонстрував одягнену на тіло вибухівку і заявляє, що вона складається із тисячі вражаючих елементів, які він приведе в дію за допомогою пристрою, що тримає у руці.

 

За наказом першого заступника міністра Сергія Ярового були підняті співробітники Департаменту КОРД м. Києва, які на літаку Національної гвардії вилетіли в Харків.

 

Водночас харківський КОРД та спецпідрозділ СБУ "Альфа" зайняли вихідні позиції, взявши очеплену територію під снайперський контроль.

 

 Групі переговірників "поліції діалогу" вдалося вмовити чоловіка звільнити двох неповнолітніх 11 і 13 років, а також трьох жінок, одна з яких – похилого віку.

 

В обмін йому було запропоновано взяти керівника кримінальної поліції Харківської області В’ячеслава Давиденка, який перебував у цивільному одязі. Зловмисник погодився на звільнення людей, однак відмовився від обміну їх на співробітника поліції.

 

В цей час працівники карного розшуку Харківщини проводили заходи щодо його ідентифікації.  Після опитування звільнених заручників за наявними прикметами та специфічними особливостями поведінки та рис обличчя – правопорушника вдалося ідентифікувати.

 

Ним виявився раніше судимий мешканець Харкова Володимир Безух. Ця інформація значно допомогла в роботі над його психологічним портретом і прогнозах щодо його подальших намірів, зазначають у поліції.

 

 

Керівництвом штабу було прийнято рішення залучити до переговорного процесу батька зловмисника, який погодився та надав характеристику сина.

 

Як повідомляється, правоохоронці розглядали варіант штурму приміщення, однак його ускладнювало підвищене технічне укріплення самого приміщення "Укрпошти": вікна заґратовані з середини, вхідні двері – подвійні, заґратовані із внутрішнім засувом.

 

 

При цьому злочинець кілька разів виходив з переговорного процесу, впадав в істерику, погрожував вбити заручників, якщо спецназ піде на штурм.

 

Також поліції стало відомо, що правопорушник знайшов в речах заручників алкоголь. Встановити наміри чоловіка під час перемовин було неможливо - він поводився неадекватно.

 

З відкритих джерел також відомо, що Володимир Безух уявляв себе як ясновидця й екстрасенса у 2014 році. На відеозаписі, оприлюдненому в квітні 2014 року, він пророкував громадянську війну в Україні й епідемію. Безух казав, що Володимир Путін не зупиниться – і війна в Україні триватиме понад 3 роки.

 

Як повідомляла «УМ», вдень 30 грудня в Харкові Володимир Безух захопив відділення "Укрпошти" на вулиці Шевченка, взявши в заручники людей і погрожуючи вибухівкою. До вечора будівлю і людей звільнили, а зловмисника затримали

 

Серед переговорників були батько "терориста", якого він не слухав, і знайомий зі школи, психолог Вадим Безуглий, який розмовляв зі зловмисником через двері, вікно й телефоном.

 

За словами Безуглого, Безух був п'яний, перебуваючи на пошті, і його стан можна описати як "галюциногенну маячню".

 

За фактом подій у Харкові відкрито кримінальне провадження, Безуху загрожує до 15 років.