Росія таємно постачає нафтопродукти до КНДР попри санкції ООН

11:59, 30.12.2017
Росія таємно постачає нафтопродукти до КНДР попри санкції ООН

Нафту перевантажують з російських суден на танкери КНДР у відкритому морі.

Російські танкери перевантажували нафтопродукти на північнокорейські судна у відкритому морі кілька разів в жовтні і листопаді 2017 року.

 

Про це повідомили західноєвропейські джерела агентству Reuters.

 

В останні кілька місяців були зафіксовані як мінімум три подібних випадки, повідомили  на умовах анонімності два високопоставлених західноєвропейських джерела в сфері безпеки.

 

Вони нагадали, що продаж нафти і нафтопродуктів з Росії в КНДР порушує санкції ООН, накладені на режим Кім Чен Ина. При цьому одне з джерел зауважило, що немає даних, що підтверджують участь російської влади у цих діях.

 

Метод контрабанди змінився після того, як у вересні агентство Reuters повідомило про те, що не менше восьми північнокорейських танкерів вчинили прямі поставки нафтопродуктів з російських далекосхідних портів в КНДР, хоча в документах були вказані інші кінцеві пункти призначення вантажу.

 

У жовтні і листопаді "російські судна кілька разів перевантажували нафтопродукти на танкери з Північної Кореї у відкритому морі", повідомило одне з джерел. Більш точних даних він не надав, посилаючись на секретність.

 

Російські МЗС і митниця відмовилися коментувати ці повідомлення на запит Reuters, зроблений 27 грудня.

 

Супутникові дані, які агентство змогло отримати, підтверджують, що три названих європейськими джерелами російських танкера в жовтні і листопаді здійснювали незвичайні дії. Вийшовши з російських далекосхідних портів Слов'янка або Находка у відкрите море, вони відключали транспондер - прилад, що дозволяє визначати їх точне місцезнаходження.

 

Одним з них є танкер "Витязь", який, за даними джерел, протягом жовтня перевантажував нафтопродукти на північнокорейське судно Sam Ma 2 у відкритому морі. Зокрема, 15 жовтня поточного року "Витязь" вийшов з порту Слов'янка і на кілька днів відключив транспондер.

 

За документами, він повинен був забезпечити паливом риболовецькі судна в Японському морі. Російський власник танкера, зареєстрований у Владивостоці компанія "Аліса", на запит Reuters заперечив наявність будь-яких контактів з північнокорейськими судами, проте в компанії не змогли підтвердити, що "Витязь" забезпечував паливом риболовецькі шхуни.