Міхеіл Саакашвілі відмовився одночасно свідчити та здавати зразки для експертизи СБУ

13:06, 26.12.2017
Міхеіл Саакашвілі відмовився одночасно свідчити та здавати зразки для експертизи СБУ

Міхеіл Саакашвілі втретє відмовився брати участь у допиті (Євген Руденко / Українська правда)

Міхеіл Саакашвілі прийшов до будівлі СБУ, куди його викликали на допит, але свідчити відмовився.

Адвокат політика Руслан Чорнолуцький стверджує, що в повістці вказані 2 слідчі дії – допит і отримання зразків для експертизи, що суперечить КПК.

Про це повідомляє "Українська правда".

"Нами не планується прохід до слідчого кабінету для проведення слідчих дій у зв’язку з порушеннями. В одній повістці вказані 2 слідчі дії – допит і отримання зразків для експертизи. Ми вважаємо, що ці дві слідчі дії не мають права разом проходити, про це каже і КПК", - сказав Чорнолуцький.

Варто відзначити, що в статті 137 Кримінально-процесуального кодексу України зазаначається, що "У повістці про виклик повинно бути зазначено: ... 7) процесуальна дія (дії), для участі в якій викликається особа;".

Руслан Чорнолуцький додав, що слідчий не вказав, які зразки будуть відбиратися для майбутньої експертизи у Саакашвілі.

"Тому просимо перенести ці слідчі дії, роз'єднати їх в окремі слідчі дії, і на кожну слідчу дію направити на Саакашвілі повістки. На допит ми готові окремо прийти і надати на всі запитання відповіді, також просимо надіслати повістку на окрему слідчу дію на отримання зразків для експертизи", - сказав Чорнолуцький.

За його словами, тільки в такий спосіб буде виконано умови процесуального законодавства.

"Наразі ми зареєстрували клопотання про перенесення слідчих дій у зв’язку з незаконним поєднанням слідчих дій в один день та за одною повісткою про виклик", - сказав Чорнолуцький.

Адвокат заявив, що Саакашвілі готовий отримати нові повістки згідно з вимогами процесуального законодавства і прийти окремо на допит і окремо на відібрання зразків для експертизи.

Міхеіл Саакашвілі під будівлею СБУ заявив, що він збирається позиватися до України в Європейський суд з прав людини через його викрадення.

Нагадаємо, Міхеіла Саакашвілі звинувачують у сприянні учасникам злочинних організацій: Генеральний прокурор звинуватив політика в тому, що його акції фінансує "гаманець Януковича" Сергій Курченко.

Як повідомляла "УМ", Міхеіл Саакашвілі відмовився свідчити слідчому Генеральної прокуратури, бо його справа підслідна СБУ. Після цього Служба безпеки України викликала Саакашвілі на допит 22 грудня. Від цього допиту Міхеіл Саакашвілі відмовився через те, що в цей день він має бути в суді на розгляді апеляції.