США заветували резолюцію Радбезу ООН щодо Єрусалима

21:01, 18.12.2017

Рада Безпеки ООН не змогла затвердити проект резолюції, у якій містився заклик до скасування рішення нинішньої адміністрації США про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю.

 

Рішення прогнозовано заблокувала делегація США, скориставшись правом вето постійного члена Радбезу під час засідання у понеділок.

 

"Чотирнадцять голосів "за" та один – "проти". Резолюція не приймається, оскільки "проти" висловився постійний член Ради безпеки", - підсумував голова засідання.

 

Тим не менше, за проект резолюції, попри позицію офіційного Вашингтона, висловилися всі інші члени РБ ООН, у тому числі, такі близькі союзники США і Ізраїлю, як Велика Британія, Франція, Італія та інші країни. Україна також підтримала документ.

 

Нагадаємо, проект резолюції щодо Єрусалима був внесений на розгляд Ради Безпеки ООН в суботу делегацією Єгипту від імені Ліги арабських держав після того, як президент США Дональд Трамп 6 грудня виступив із заявою про офіційне визнання Єрусалима столицею Ізраїлю.

 

Крім того, глава Білого дому віддав розпорядження про початок приготувань до перенесення з Тель-Авіва до цього міста Посольства США в Ізраїлі.

 

Пізніше в ООН розкритикували позицію офіційного Вашингтона.