Станіслав Клих в російській в’язниці змушений спати на підлозі із ранами на тілі

09:26, 18.12.2017
Станіслав Клих в російській в’язниці змушений спати на підлозі із ранами на тілі

Станіслав Клих пережив тортури у російській в’язниці

Український політв’язень Кремля Станіслав Клих змушений спати на підлозі у Челябінській в’язниці, хоча його тіло вкривають рани та недоліковані пролежні.

Про це повідомив адвокат Валерій Кондратьєв. Його звіт опублікувала у Facebook російська правозахисниця Тетяна Щур.

Адвокат Станіслава Клиха повідомив, що сну на ліжку ув’язненому заважають металеві деталі конструкції, які сильно випирають. Матрац Клиху замінювали, але йе не допомогло зробити ліжко придатнішим до спання, тому він обрав сон на підлозі.

Валерій Кондратьєв відзначив, що через протяги біля підлоги у Станіслава Клиха болить ліве плече та шия.

"Зовні Клих виглядає нормально. Говорить, що коли почав купувати продукти, то набрав вагу. Скаржився, що багато продуктів не купиш, оскільки вони дорого коштують, а ліміт витрат на місяць - 6000 рублів (2800 гривень - ред.). Також висловив невдоволення щодо харчування. Їжа несмачна, одноманітне меню і маленькі порції. Щодо ран і пролежнів на тілі Клих зазначив, що вони почали гоїтися, зарубцьовуватися. Він показав тривалу рану на руці", - зазначає адвокат.

Адвокат також зазначив, що Клих передав подяки людям, які не забувають про його долю в Україні.

"Клих висловив велику подяку та визнання, що про нього пам'ятають, що в Україні влаштовують акції, протести, озвучують його проблему в ЗМІ - й сподівається на якнайшвидший обмін і повернення в Україну", - йдеться в звіті.




Нагадаємо, Станіслава Клиха в Росії засудили на 20 років за нібито вбивства людей у Чечні в 1994-1995 роках. При цьому сторона обвинувачення не надала жодних доказів того, що Станіслав Клих і ще один обвинувачений у цій справі Микола Карпюк перебували в Чечні в цей період.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Обидва політв’язні заперечують всі обвинувачення, тим більше, що Клих заявляє, що взагалі ніколи не був в Чечні.

Правозахисники неодноразово повідомляли, що до Станіслава Клиха та Миколи Карплюка застосовували тортури.

У вересні 2017 року Станіслав Клих був доправлений до психіатричної лікарні в Магнітогорську Челябинської області.


У "звірств українців проти чеченського народу" російські правоохоронці "відшукали" ще одного обвинуваченого - екс-прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Російська експертиза підтвердила за однією нечіткою фотографією, що Арсеній Яценюк воював у Чечні на боці повстанців. З’ясувалося, що на фото зображений зовсім інший чоловік - Славко Артеменко, соратник Дмитра Корчинського.