Рекс Тіллерсон звинуватив Володимира Путіна в агресії проти України

11:49, 14.12.2017
Рекс Тіллерсон звинуватив Володимира Путіна в агресії проти України

Рекс Тіллерсон на форумі вашингтонського аналітичного центру Atlantic Council (VOA)

Голова Державного департаменту США Рекс Тіллерсон звинуватив Володимира Путіна в тому, що Росія напала на Україну.

Про це повідомляє "Голос Америки".

"Одна справа, коли країни обирають ту чи іншу сторону в конфлікті – Росія обрала сторону Башара аль-Асада, а наш вибір був іншим; але коли одна країна нападає на територію іншої – так тривати не може. Вторгнення Росії до України є неприйнятним", - наголосив держсекретар США Рекс Тіллерсон, виступаючи на форумі вашингтонського аналітичного центру Atlantic Council.

Він розповів, що президент Росії Володимир Путін просив США уповноважити когось на ведення пререговорів. Після цього було призначено Курта Волкера, але питання про припинення російської агресії та розблокування Мінських переговорів залишилося без вирішення.

"Саме на цьому (неприйнятності вторгнення до іншої держави - Г.А.) заснований дуже суворий режим санкцій, які США та Європа наклали на Росію в результаті вторгнення. Цей режим не зміниться допоки вторгнення Росії до України не буде врегульоване і територіальну цілісність України не буде поновлено", - заявив очільник зовнішньополітичного відомства США.

Припинення насильства на сході України є найбільш нагальним питанням на якому наголосив Держсекретар.

"Там більше жертв серед цивільного населення в 2017 році, порівняно з 2016 роком. Кількість порушень режиму припинення вогню зросла на 60%.

Наш пріоритет – припинити насильство і вбивства на сході України і ми дивимось, чи можна досягти певної домовленості, залучити миротворців, щоб припинити це насильство", - сказав Тіллерсон.

Питання Криму не знято з порядку денного. "Ми повернемося до питання про Крим, - заявив Тіллерсон. - Я знаю, що Путін чітко зазначив, що це питання не розглядається, але з часом воно постане".

При цьому Рекс Тіллерсон зазначив, що США разом із Росією можуть боротися зі світовим тероризмом.

Як повідомляла "УМ", представниця Держдепартаменту США Хізер Нойерт звинуватила Росію в ракетних і артилерійських обстрілах на Донбасі та закликала владу в Кремлі зробити кроки з врегулювання гуманітарної кризи.