Трамп наказав НАСА досліджувати Місяць

13.12.2017
Трамп наказав НАСА досліджувати Місяць

Інтернет відгукнувся на ініціативу Трампа численними фотожабами.

Президент США Дональд Трамп у понеділок, 11 грудня, підписав адресовану американській космічній агенції НАСА директиву, яка переорієнтовує американську космічну програму до повернення на Місяць.
 
Директива керівника Білого дому передбачає проведення «довготривалих досліджень» на супутнику Землі.
 
Вони потрібні, зокрема, й для підготовки майбутніх польо­тів на Марс. За словами Трампа, Вашингтон має зберегти провідну роль у дослідженні космосу.
 
В потилицю США дихають Китай і Японія, які також активно розвивають свої місячні програми. Японці планують стати на Місяць 2030 року.
 
«Цього разу ми не лише залишимо прапор і слід. Ми створимо основу для майбутньої місії на Марс і, можливо, до багатьох інших світів», — сказав президент США на церемонії підписання документа під назвою «Директива космічної політики №1».
 
Водночас Трамп не назвав часових рамок для реалізації цих планів. Він також не повідомив про джерела фінансування майбутньої космічної місії.
 
Президент США підписав директиву в день 45-ї річниці прибуття на Місяць американського екіпажу на кораблі «Аполлон-17» у 1972 році.
 
Тоді американські астронавти провели там кілька десятків годин і привезли звідти кілограми зразків ґрунтів.
 
Після цього американська космічна агенція НАСА припинила програму польотів на Місяць, оскільки вона вимагала великих інвестувань. 
 
Плани нових польотів на Місяць були закладені президентом Джорджем Бушем, однак за адміністрації Барака Обами їх було замінено підготовкою до польотів на Марс.
 
За словами президента, прийняття директиви є «великим кроком» у напрямку «чергового досягнення гордого призначення Америки в космосі».
 
«А космос має багато спільного з іншими сферами діяльності, включно з військовою галуззю», — заявив Трамп, але не став розвивати думку далі.
 
Про плани колонізувати Марс ще минулого року оголосив американський мільярдер Ілон Маск. Експедицію на Червону планету він планує відправити до 2024 року.
 
Нещодавно приватна космічна компанія Маска SpaceX оголосила, що планує політ двох людей до Місяця у 2018 році.
 
Пан Маск наголосив, що плани польоту на Місяць стали можливими завдяки співпраці SpaceX iз НАСА.
 
SpaceX уже побудувала 16 ракет орбітального класу, які успішно повернулися на Землю. А дві з них уже вирушили в космос удруге.
 
До спорудження міжпланетного корабля BFR (Big Falcon Rocket), який має полетіти на Марс, мають приступити наступного року.
 
У 2018 році, коли Марс наблизиться до Землі на відстань 57,6 млн. кілометрів, SpaceX планує відправити на Червону планету безпілотний зонд. На Марсі Ілон Маск мріє побудувати колонію, яка нараховуватиме близько мільйона мешканців, зазначає Бі-Бі-Сі.