Росія загарбала в Криму майна на трильйон гривень

15:31, 12.12.2017
Росія загарбала в Криму майна на трильйон гривень

Луценко і Джемілєв (праворуч) у прокуратурі Криму.

Генеральна прокуратура направила інформацію в Міжнародний кримінальний суд про незаконне привласнення Росією українського приватного і державного майна в анексованому Криму.

 

Про це сказав Генпрокурор Юрій Луценкоу вівторок.

 

"Нами передано два нові інформаційні листи в Міжнародний карний суд", - повідомив Луценко.

 

За його словами, загальні збитки відтак званої«націоналізації» Росією українського майна становить 1 трлн гривень. Зокрема, Росією привласнено близько 4 тис. Державних підприємств, зафіксовано також 10 фактів привласнення приватного майна кримчан.

 

Луценко також повідомив, що за клопотанням української прокуратури в Криму арештовано майна на 1,6 млрд гривень.

 

Крім того, Генпрокурор зазначив, що планує створити спільну слідчу групу з правоохоронцями Болгарії, Румунії, Грузії та Туреччини для розслідування факту завдання екологічних збитків для екосистеми Чорного моря при будівництві Росією Керченського мосту.

 

Водночас, присутній на брифінгу один із лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що за 3,5 роки анексії Криму Росія завезла на півострів від півмільйона до мільйона осіб.

 

"У 1944 році була тотальна депортація і геноцид кримськотатарського народу Ми півстоліття боролися за повернення на Батьківщину – і ось тепер нова окупація і повторення політики примусової депортації, примус місцевих жителів покинути свої території і завезення жителів Російської Федерації на окуповану територію", – сказав Джемілєв.

 

Він уточнив, що точних даних немає, адже росіяни "це ретельно приховують": "Коли я кажу, що Росія завезла до Криму близько півмільйона своїх громадян, члени Меджлісу і регіональних меджлісів, делегати Курултаю, які приїхали з Криму, кажуть, що заявлені Вами цифри занижені, бо не менше одного мільйона вони завезли".