Угорщина продовжує висувати умови Україні щодо мовного закону

21:43, 11.12.2017

Влада Угорщини очікує від України виконання трьох умов після оголошення рішення Венеційської комісії щодо закону про освіту в понеділок.

 

Йдеться про три умови: «не обмежувати вже наявні права, вести переговори з національними меншинами в Україні та повністю виконати рекомендації Комісії».

 

Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто в Брюсселі в понеділок.

 

За його словами, «дії України мають повністю відповідати очікуванням ЄС та Венеційської комісії», зокрема щодо нового закону про освіту, «якщо вона серйозно вірить у свої прагнення до євроатлантичної інтеграції».

 

Сійярто зазначив, що рішення Комісії є «абсолютно однозначним», і викладені в ньому пропозиції не можна тлумачити двозначно.

 

На його думку, правильним тлумаченням є безпосереднє  внесення змін у суперечливу 7 статтю закону про освіту.

 

«Угорщина не може підтримувати прагнення України у міжнародній політиці до тих пір, поки не відбудуться зміни», — сказав Сійярто, додавши, що сподівається, що такі зміни відбудуться якомога швидше.

 

Водночас міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, Україна виконає рекомендації Венеційської комісії стосовно реалізації закону про освіту, і що вона «готуватиметься в тісному контакті з національними громадами».

 

Він зазначив, що Венеційська комісія констатувала, що український закон, будучи рамковим, залишає достатній простір для повноцінного вивчення учнями з національних меншин рідної мови.

 

Водночас, МЗС України  МЗС України закликає утриматися від подальшого вільного тлумачення рекомендацій Венеціанської комісії та припинити політизацію питання нового освітнього закону.

 

У заяві МЗС України не згадується жодна назва країни, однак вона була оприлюднена після того, як в МЗС Угорщини оголосили три умови для підтримки України після рішення Венеціанської комісії.

 

В МЗС підкреслили, що ухвалення рішення дозволяє перевести питання подальшої імплементації освітньої реформи в Україні виключно в експертне русло.

 

Нагадаємо, минулої п'ятниці Міносвіти України повідомило, що Венеціанська комісія відхилила ключову вимогу Будапешта щодо українського закону про освіту і в цілому підтримує в мовному конфлікті двох держав саме Україну, а не Угорщину.