Аваков згадав про спробу повернути Януковича у 2014 році

20:10, 11.12.2017
Аваков згадав про спробу повернути Януковича у 2014 році

Арсен Аваков під час допиту в Оболонському райсуді Києва.

Міністр МВС Арсен Аваков заявив, що намагався повернути колишнього президента Віктора Януковича із Криму до Києва у лютому 2014 році. За його словами, саме для цього, а не для затримання Януковича він їздив до Сімферополя у ті дні.

 

Про це Аваков сказав під час допиту в провадженні про держзраду Януковича в Оболонському райсуді Києва у понеділок.

 

"Я поїхав до Криму, щоб розібратися з двома питаннями: перше, щоб врегулювати ситуацію, щоб не було громадських конфліктів, і друге, щоб спробувати там побачитися з Януковичем, закликати його вернутися в Київ для врегулювання питання погашення кризи. Я літав туди не для того, щоб зловити Януковича, закувати його в кайдани. Я хотів поговорити з ним, і сподівався, що Янукович повернеться до виконання своїх обов'язків", - стверджує міністр МВС.

 

За його словами, він прилетів у Сімферополь 23 лютого ввечері, шукав Януковича на різних держаних дачах.

 

"Потім ми мали зустріч з охоронцями Януковича, де нам розказали, що він втік на територію РФ. Я шукав, де знаходиться Янукович, і мені вкрай важливо було зрозуміти, бо Янукович був певним яблуком розбрату, він повинен був прийти, виступити, сказати: "Шановний український народе, так сталось, я заради вас не провокуватиму конфлікту" і піти на наступні вибори, але він вибрав зраду, написав листа і після цього у нас почалась війна", - сказав під час допиту Арсен Аваков.

 

Міністр наголосив, що "до Віктора Федоровича, я їхав порадитися і запросити його в Київ", але той дізнався про його приліт, "і зробив усе, щоб уникнути зустрічі зі мною і втік".

 

Пан Аваков також заперечив, що кортеж Януковича обстріляли, коли він тікав 22 лютого: "Я чув про те, що йому неодноразово погрожували. На одній з його прес-конференцій чув. І чув про те, що нібито, коли він їхав по дорозі з Донецька в цей самий, то в нього стріляли. Але я, коли їжджу навіть в машині броньованій, то цвях попадає мені в колесо чи камінь попадає у вікно і розбиває скло, і це не значить, що в мене стріляли. Невідомо  жодного факту, що в адресу Януковича хтось стріляв чи щось ще робив".

 

Загалом його допит Авакова тривав більше 1,5 години. 

 

Керівник МВС розповів хронологію подій в Україні в період з листопада 2013 року. Він запевняв, що саме Янукович давав наказ про розгін Майдану, розповів, що брав участь у мирних акціях, але не штурмував адміністративних будівель і не мав змоги фінансувати акції на Майдані.

 

Після цього суддя оголосив перерву у засіданні до 10.00 13 грудня.

 

Як повідомляла «УМ», перед Аваковим у суді у провадженні про держзраду Януковича допитали колишнього прем'єра Арсенія Яценюка.