Нові люди зі старою риторикою: чого варто очікувати Україні від нового уряду Польщі

12.12.2017
Нові люди зі старою риторикою: чого варто очікувати Україні від нового уряду Польщі

Матеуш Моравєцький.

Президент Польщі Анджей Дуда 8 грудня прийняв відставку керівника уряду Беати Шидло та її кабінету і призначив віце-прем’єра та міністра розвитку і фінансів Матеуша Моравєцького на посаду нового прем’єр-міністра Польщі.
 
 
Згідно з Конституцією, Матеуш Моравєцький мав 14 днів для представлення складу свого уряду, але не став чекати два тижні.
 
 
У понеділок у Президентському палаці у Варшаві о 17:00 за місцевим часом (о 18:00 за Києвом) Моравєцький представив президенту склад нового уряду, який і був приведений до присяги.
 
Сьогодні новий прем’єр має виголосити у Сеймі програму діяльності свого уряду та пройти процедуру голосування вотуму довіри.
 
У позитивному результаті голосування немає сумнівів, оскільки правляча партія «Право і справедливість» має у Сеймі переконливу більшість. 
 
Промовляючи під час урочистості номінації минулої п’ятниці, прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький сказав, що він продовжуватиме роботу уряду Беати Шидло: «Та програма, що ми її реалізували, буде й надалі для мене таким шляхом і дороговказом, щоб якнайкраще служити польському суспільству... Треба служити зміцненню безпеки Польщі, польській економіці й польській позиції на міжнародній арені».
 
Виникає запитання, а навіщо ж було міняти «шило на мило», якщо новий уряд повністю продовжить політику старого.
 
Якщо економічну політику, то можна погодитися, бо уряд Беати Шидло продемонстрував досконалі результати управління економікою країни. Питання, мабуть, у політичній складовій.
 
Прем’єр Шидло намагалася абстрагуватися від розборок на польській політичнiй сцені між правлячою партією та опозицією.
 
«Сірий кардинал» і реальний керівник Польщі, лідер «Права і справедливості» Ярослав Качинський не міг покладатися сповна на попередній уряд у тому, щоб той, абстрагувавшись від економіки, нещадно «мочив» за кремлівськими зразками всіх внутрішніх і зовнішніх ворогів, за класифікацією Качинського.
 
Такі його вказівки виконували лише міністр оборони Антоні Мацєревич та глава МЗС Вітольд Ващиковський. Але, схоже, також не дуже ревно, бо цих двох не ввели до складу нового кабінету. 
 
Моравєцький минулої п’ятниці відразу після президентської номінації на посаду глави уряду дав зрозуміти, що буде слухняним учнем Ярослава Качинського.
 
Новий прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький у перший же день затвердження на посаді голови кабінету міністрів відвідав сумно відому своєю консервативністю та затхлим націоналізмом католицьку телевізійну станцію Trwam, де, зокрема, говорив про Україну.
 
«Польща, приймаючи українських біженців, допомагає розвантажити напругу на східному фланзі Євросоюзу. Проте Європейська Комісія цього не помічає, тож ми будемо звертати на це увагу наших партнерiв», — наголошував Моравєцький.
 
Новий прем’єр-міністр наголосив, що Польща вважає, що рішення, приймати чи не приймати біженців, — це її власна прерогатива.
 
І додав, що Польща прийняла дуже багато біженців з України, де триває війна.
 
«Європейська Комісія ніби не помічає, що на сході України війна, там гинуть тисячі людей», — наголошував Моравєцький.
 
Про погрозу з боку ЄС щодо можливого припинення дії структурних фондів за те, що Польща не приймає біженців, гість ТБ Trwam наголосив: «Польща — це дуже гордий, важливий, великий народ — а завдяки нашій політиці 500+ та іншим продемографічним заходам він буде ще більшим, — і ми не дозволимо такого роду шантаж. Ми навіть думки такої не допустимо», — наголосив новопризначений прем’єр-міністр.
 
Крім цього, Матеуш Моравєцький упевнений, що стосунки з Україною необхідно будувати на «історичній правді», і нагадав, що «не можна забувати про такі події, як геноцид поляків на Волині».
 
Обурливі слова Моравєцького, коли він навіть ще не став офіційно главою уряду Польщі, був змушений коментувати глава МЗС України Павло Клімкін.
 
Шеф української дипломатії підтвердив, що наразі майже мільйон українців перебувають у Польщі.
 
«Це ми реально рятуємо польську економіку, оскільки українці там працюють, — зауважив він i додав: — Але з нашими польськими друзями будемо завжди розмовляти, як iз друзями щодо всіх питань, включаючи питання нашої історичної пам’яті. Так що з цього приводу не хвилюйтеся».
 
Польський прем’єр уже з перших кроків пішов на конфронтацію з сусідами, що наразі не віщує повернення до нормалізації польсько-українських відносин. 
 

ДО РЕЧІ

Президент Чехії Вацлав Земан номінував на посаду нового глави  уряду країни багатого олігарха та політика словацького походження Андрея Бабіша.
 
Цей успішний бізнесмен iз 2011 року очолює рух «Акція невдоволених громадян», який переміг на останніх парламентських виборах, набравши майже 30% голосів.
 
Попередній уряд Чехії успішно протидіяв проросійському президенту Земану.
 
Бабіш, натомість, є фігурою Земана і перебуває у конфлікті з переважною частиною чеських політичних еліт. Ця зміна також не є корисною для України. Але про реальні кроки Бабіша можна буде судити лише згодом.