На Донбасі загинуло 12 бійців ЗСУ за першу декаду грудня

12.12.2017
За неофіційною статистикою, яку ведуть волонтери у Вікіпедії, лише за першу декаду грудня на Східному фронті в боях з окупантами загинуло 12 бійців ЗСУ.
 
Кожна друга з цих втрат припала на останні дні: 7 грудня — один захисник, 8 грудня — четверо воїнів і 10 грудня — ще один.
 
Більшість із них загинуло від куль ворожих снайперів, а не внаслідок обстрілів.
 
І ця обставина породжує низку питань як до штабу АТО зокрема, так і Генштабу ЗСУ загалом: чи все гараз із дисципліною на «передку», без бравади і зайвого геройства? Чи всі бійці забезпечені маскхалатами тощо?
 
Утім полеглих захисників України вже не повернеш. Одним iз перших iще минулого четверга від кулі снайпера загинув досвідчений воїн, десантник 25-ї бригади, 33-річний Андрій Павленко — «Павлуха» з Дніпра, який був одним iз кращих вихованців експериментального підрозділу «Марусині ведмеді».
 
Сталося це в районі міста Авдіївка поблизу окупованого Донецька. Колишній волонтер, керівник підрозділу ЗСУ «Марусині ведмеді» Маруся Звіробій повідомила про полеглого десантника наступне: «Гоноровий сміливець, один iз кращих наших вихованців, уже до нас потрапив АТОвцем, тож був ще й наставником молодим побратимам. Неймовірний сум».
 
У п’ятницю після чотирьох днів боротьби за життя в лікарні Дніпра помер боєць 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади, 29-річний Іван Дубeй iз Прикарпаття, якому ворожий снайпер також поцілив у голову. Кулеметник iз позивним «Дівіді» так і не вийшов із коми. 
 
Того ж дня від кільох куль у бою поблизу селища Водяне загинув 47-річний боєць батальйону «Вінниця», 59-ї бригади Анатолій Твердола з Гайсина.
 
Згодом стало відомо і про загибель на Світлодарській дузі двох бійців «афганської» штурмової роти  батальйону «Айдар» 53-ї бригади Олександра Прошкіна з позивним «Проха» та Геннадія Парасочки з позивним «Колобок», які не лише вступили у вогневе протистояння з бойовиками, а й потрапили під мінометний обстріл. 
 
Минулої п’ятниці ворожі снайпери були активними й поблизу Авдіївки: 22-річний десантник 25-ї бригади Федір Караконстантин iз Кілійського району Одещини загинув у бою від ворожої кулі. 
У понеділок стало відомо, що на фронті минулої неділі загинув ще й доброволець УДА Віктор Зельманович iз села Доманівка Миколаївської області.