Окупанти у Криму «відзначили» Міжнародний день прав людини новими репресіями

12.12.2017
Тривають переслідування кримських татар на окупованому півострові, викликані бажанням російської влади придушити інакомислення патріотів України.
 
У Сімферополі місцеві силовики викликали на допит кримськотатарського активіста Фазіла Ібраімова.
 
Тим часом масові обшуки будинків кримських татар пройшли у Феодосії, Сімферопольському районі, а також у місті Бахчисарай.
 
Звіт міжнародних правозахисників зафіксував інформацію про те, що з початку 2015 року російська влада заарештувала щонайменше 26 осіб за звинуваченням у причетності до ісламістського руху «Хізб ут-Тахрір».
 
На даний час понад 100 справжніх патріотів України та активістів кримськотатарського народного руху перебувають у тюрмах по всій території Росії.
 
Найсумніше склалася доля режисера Олега Сенцова, який відбуває 20-річний термін за сфабрикованою проти нього справою про тероризм.
 
Свою солідарність із бажанням Олега Сенцова вийти на свободу висловили авторитетні діячі мистецтва, які рішуче засудили агресію Кремля.
 
До слів підтримки свого колеги з України долучилися китайський художник i правозахисник Ай Вейвей, а також члени Європейської академії мистецтв.
 
Представники МЗС України вимагають від влади Російської Федерації негайного звільнення всіх політичних в’язнів.
 
— У День прав людини ми вимагаємо від Росії звільнення всіх невинно засуджених людей, — заявила спікер МЗС України Мар’яна Беца. — Вважаємо неприпустимим переслідування мешканців окупованого Криму за їх бажання жити у незалежній та вільній Україні.
 
Відразу вісім фігурантів ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» постануть перед судом Ростова-на-Дону за сфабрикованою ФСБ справою про терористичні дії.
 
Жертви політичних репресій заявляють про свою невинність, а також упереджене ставлення до них із боку контрольованого Кремлем суду.
 
Уже більше року незаконно утримують у СІЗО Лефортово (місто Москва) власного кореспондента Національного інформагентства «Укрінформ» Романа Сущенка, затриманого за статтею «шпигунство».
 
Лише через рік йому дозволили побачення з родиною. За словами його дружини, Роман потребує допомоги медиків...
 
Четвертий місяць поспіль у СІЗО Краснодара незаконно утримують 19-річного інваліда дитинства Павла Гриба, якого в серпні поточного року викрали спецслужби Росії на території держави Білорусь. Тюремники дають українцю медичні препарати, які лише погіршують стан його здоров’я.
 
Причиною затримання юнака стала його громадянська позиція та заклики до єдиної України.
 
А ось раніше засуджений за справою «Хізб ут-Тахрір» 35-річний Руслан Зейтуллаєв уже вчетверте оголосив голодування.
 
Чоловіка засудили до 15 років колонії суворого режиму лише за те, що він тримав у себе вдома релігійну літературу та пару разів відвідав збори забороненої в Росії мусульманської організації.
 
Російські окупанти свідомо етапували Зейтуллаєва до республіки Башкортостан, щоб виключити можливість його звільнення за допомогою тиску світової громадськості та правозахисників.
 
Неспокійно і на адміністративному кордоні між Україною та Кримом. За повідомленням лідерів проекту Крим.SOS, відразу вісім дружин кримських політв’язнів затримали на КПП «Чаплинка» російські прикордонники.
 
Жінок залякали до такої міри, що двох із них відвезла до лікарні карета швидкої допомоги.
 
Беззахисних матерів, які поверталися з Херсона, де робили документи для своїх неповнолітніх дітей, на допиті «силовики» лякали повною забороною на в’їзд до рідного Криму.
 
Із дня незаконної окупації Криму Росією десятки кримських татар були кинуті до в’язниць та отримали тюремні терміни за звинуваченнями у зв’язках із забороненими мусульманськими організаціями.
 
Однак правозахисники впливових міжнародних організацій зуміли довести, що переслідування цих людей пов’язане винятково з їх невизнанням російського статусу півострова.