У Києві горить будинок - пам’ятка архітектури по вулиці Щекавицькій

10:11, 10.12.2017
У Києві горить будинок - пам’ятка архітектури по вулиці Щекавицькій

Пожежа по вул. Щекавицька, 19/33, може остаточно зруйнувати історичну будівлю (Українська правда)

У Києві по вулиці Щекавицькій, 19/33, горить будинок - пам6ятка архітектури, про загрозу для якого напередодні повідомляли в КМДА.

Видання "Українська правда" опублікувало фото пожежі та зазначило, що на місці займання працюють пожежники.

Також на місці події є авто рятувальної служби, патрульної поліції та швидка.

Працівник рятувальної служби сказав, що через велику задимленість причини загорання поки незрозумілі.

"Українська правда" нагадує, що Київська міська державна адміністрація зверталася до правоохоронних органів з клопотанням про умисність підпалу через пожежу в Києві на Подолі.

"У власника будівлі на Волоській вже якась дивна традиція. Ця ж компанія – "ВКП "Поділ-Бізнес" – також є власником ще однієї, вже скандальної, на жаль, будівлі на вул. Щекавицькій, 19/33. Тобто, вже не вперше, на моє судження, ця компанія доводить пам’ятки до руйнації", - зазначив заступник голови КМДА Олексій Резніков

Будівля на вулиці Щекавицькій, 19/33 є щойно виявленим об’єктом культурної спадщини.

Екс-депутатка Київради Олена Терещенко-Єскіна раніше наголошувала, що цей будинок у числі тих, які можуть зникнути найближчим часом.

У лютому 2014 року напівзруйнований будинок на Щекавицькій, 19/33 димів кілька днів, але, за словами місцевих жителів, міські служби тоді нічого не робили, посилаючись на те, що це – приватна власність.

Прокуратура Києва у 2014 році навіть відкривала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 367 КК України (службова недбалість), щодо керівників двох приватних фірм, дії яких призвели до руйнування старовинної будівлі в історичній частині Подолу.

У квітні 2017 року у будинку виламували вікна, розбивали стіни і перекриття гідро молотами.

Як повідомляла "УМ", у червні на Хрещатику протягом тижня двічі горіла будівля колишнього центрального гастронома, колишнього готелю, де мешкав та писав картини Михайло Врубель. Ця будівля відноситься до кварталу, який вистояв під час руйнування історичного Хрещатика у період Другої світової війни.