Затримання Саакашвілі: він оголосив голодування, адвокати готуються до судів, а прихильники конфліктують з поліцією

09:35, 09.12.2017
Затримання Саакашвілі: він оголосив голодування, адвокати готуються до судів, а прихильники конфліктують з поліцією

Міхеіл Саакашвілі підозрюється у сприянні учасникам злочинних організацій (фото із соцмереж)

Адвокат Міхеіла Саакашвілі повідомив, що його клієнт оголосив безстрокове голодування в ізоляторі тимчасового тримання.

Про це повідомив голова Центру Бендукідзе Володимир Федорін.

"Саакашвілі оголосив безстрокове голодування", - написав Федорін у Facebook.

Адвокат Руслан Чернолуцький опублікував записку, яку Міхеіл Саакашвілі написав в ізоляторі після затримання.




У Генеральні прокуратурі переконують, що всі слідчі дії із Міхеілом Саакашвілі відбуваються в присутності його адвокатів.

"Невідкладні першочергові слідчі дії із затриманим М.Саакашвілі тривають. Присутні адвокати затриманого. Всі дії відбуваються із дотриманням процесуального законодавства", - заявила речниця Генаральної прокуратури Лариса Сарган у Facebook..

Речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко розповів про подробиці затримання Міхеіла Саакашвілі в ефірі телеканалу 112.ua.

Лідер "Руху нових сил" був затриманий в квартирі колишнього очільника ГУНП Луганської області Юрія Покиньбороди.

Полковник Юрій Покиньборода, в квартирі якого був затриманий Саакашвілі, є співробітником правоохоронних органів з 1995 року. У 2015 році він був призначений главою ГУНП Луганської області і з травня 2016 року залишив цю посаду, інформує "Українська правда".

Юрій Покиньборода опублікував відеозвернення у Facebook, в якому підтвердив арешт Саакашвілі в його квартирі.

При цьому Покиньборода заявив, що його мали заарештувати разом з Саакашвілі, але цього не сталося. Водночас, у квартирі колишнього чиновника МВС провели обшук.

"Я мав за законом поїхати разом з Міхеілом Саакашвілі в СІЗО, але мене не затримали, склали протокол обшуку. Дали мені акт вилучення речей, які вилучили у мене в квартирі, але не затримали", - розповів Покіньборода.

У зв'язку з цим полковник заявив, що його хочуть підставити, зробити винним в арешті Саакашвілі, для того щоб відвернути увагу від тих, хто повідомив правоохоронцям про місце перебування лідера РНС. При цьому Покиньборода припустив свій подальший арешт і висловив побоювання за своє життя.

"Я буду проводити власне розслідування ... і якщо зі мною щось трапиться, значить я вийшов на правильну фінішну пряму ... Зараз я залишився на волі лише тому, що вони розраховують на те, що мене хтось прибере у помсту за арешт Міши", - заявив він.




Суд із обрання запобіжного заходу для міхеіла Саакашвілі може відбутися у понеділок, 11 грудня.

Про це повідомив один з адвокатів Саакашвілі Павло Богомазов у коментарі "Громадському".

"За попередньою інформацією, швидше за все він (Міхеіл Саакашвілі – ред.) на вихідних буде перебувати в ізоляторі тимчасового тримання. І я так думаю, що справа в Печерському суді буде розглядатись в понеділок. Це те, що мені сказав слідчий", — сказав адвокат.

Він наголосив, що при затриманні Саакашвілі було дуже багато порушень.

На уточнююче питання питання про те, що саме в понеділок спливе термін 72 годин, коли політику можуть обирати запобіжний захід, адвокат сказав:

"Ми можемо тоді вимагати, щоб його відпустили, бо це незаконне утримання. Але ми чудово розуміємо, що державні органи це ігнорують".

У Генеральні прокуратурі повідомили, що будуть просити для Саакашвілі цілодобового домашнього арешту та носіння електронного браслета.


Після затримання Міхеіла Саакашвілі відвезли до ізолятора тимчасового тримання СБУ по Аскольдовому провулку в Києві.

Під будівлею зібралося декілька десятків прихильників політика та журналісти. Прохід провулком перекрили правоохоронці.

Прихильники Саакашвілі вночі спробували встановити намет для акції протесту під будівлею, де утримують Міхеіла Саакашвілі.

Поліції це не сподобалося, тому вони почали відтісняти активістів. Розпочалися сутички та штовханина.

У результаті, намет поставити не вдалося. Про постраждалих у сутичці не повідомляється.




Нагадаємо, 8 грудня Міхеіла Саакашвілі затримали в Києві після того, які він 2 дні перебував у всеукраїнському розшуку після спроби затримати політика 5 грудня. Його підозрюють в тому, що він брав гроші на акції протесту від Сергія Курченка, який переховується в Росії.