У Києво-Печерській лаврі продають вино за 3,5 тисячі гривень пляшка

08.12.2017
Алкогольний скандал розгорівся навколо Києво-Печерської лаври. Усе почалося з того, що журналісти ТСН звернули увагу на італійське вино із латинською назвою Lavra, присвячене «30-літтю відродження чернечого життя», яке в монастирських крамничках продавалося за безбожно високою ціною — 3,5 тисячі гривень за пляшку.
 
Подальше розслідування з’ясувало, що це вино Toscana Rosso з партії у 1200 пляшок, виготовлене на прохання Києво-Печерської лаври і подароване монастиреві на відзначення ювілейної дати.
 
Утім, як пояснив журналістам представник фірми, вони були переконані, що ексклюзивне вино призначене для подарунків, і були шоковані, дізнавшись про ціну їхнього товару.
 
Адже у листі від намісника Києво-Печерської лаври Павла, який показали журналістам, iшлося про те, що монастир є неприбутковою організацією і живе лише за рахунок пожертв.
 
Продавці в лаврських крамничках запевняти, що вино є надзвичайно цінним, бо воно освячене і має свою благодать.
 
Щоправда, вартість цієї «благодаті» виявилася дещо завищеною: досвідчений сомельє, до якого звернулися журналісти, оцінив вартість вина не більше як 300 гривень.
 
А в італійському ресторані аналогічна пляшка вина коштує 850 грн. За словами фахівця, вино витримували в дубових бочках. За якістю воно непогане, але витримка — не 30, а лише 5 років.
 
У спеціалізованому магазині вартість пляшки такого вина не повинна перевищувати 600 гривень. І вже ніяк не 3500.
 
Сам владика Павло пояснити, як пожертвуване вино опинилося на прилавку, та ще й за такою ціною, не став.
 
«Якщо ви хочете купити, можете купити, а я прийду і пожертвую ... Я зараз не буду з вами говорити, тому що я далеко за кордоном, я на лікуванні. Я б вам порадив, щоб ви зайнялися своїми справами», — заявив по телефону намісник журналістам. 
 
А тим часом журналісти підрахували, що на «благодатному» вині Лавра може заробити 4,2 млн. гривень. Якщо хтось його купуватиме за такою ціною. Поки що, судячи з коментарів у соцмережах, охочих не густо.