Єврокомісія вирішила подати в суд на Польщу, Чехію і Угорщину за відмову приймати біженців

14:18, 07.12.2017
Єврокомісія вирішила подати в суд Євросоюзу позови проти Польщі, Угорщини та Чехії. Причина - відмова цих трьох країн приймати біженців із Греції та Італії за рішенням про перерозподіл, ухваленим ЄС у 2015 році.
 
"Я довго намагався переконати три країни-члени продемонструвати хоч трішки солідарності… На жаль, я повинен був зробити наступний крок", - так прокоментував подання позовів єврокомісар з питань міграції Дімітріс Аврамопулос.
 
У травні Єврокомісія попереджала, що готова подати судові позови проти Польщі, Угорщини та Чехії, якщо вони й надалі відмовлятимуться приймати біженців. Суд ЄС має право накладати грошові штрафи на уряди країн, які порушують законодавство Євросоюзу.
 
Раніше Суд Євросоюзу вже підтвердив законність квот на розподіл біженців у ЄС, відхиливши скарги Словаччини на Угорщини, які вимагали визнати недійсним відповідне рішення. Угорщина у відповідь на це заявила, що продовжить оскаржувати "безвідповідальне" рішення, а Словаччина констатувала, що її негативне ставлення до квот на біженців серед країн ЄС не зміниться.
 
Окремий позов Єврокомісія подала проти Угорщини. Він стосується ухвалених у цій країні законів про фінансовані з-за кордону неурядові організації та про вищу освіту. Як повідомила Єврокомісія, Угорщина не внесла до цих законів зміни, щоб привести їх у відповідність до законодавства ЄС.