Росію можуть визнати стороною війни на Донбасі в Міжнародному кримінальному суді

08:27, 06.12.2017

Прокурор Міжнарожнародного кримінального суду Фата Бенсуда опублікувала звіт, у якому зазначається, що Російська Федереція не лише підтримує одну із сторін конфлікту - бойовиків, але і відправляла війська на територію України, тому війна на Донбасі має бути кваліфікована як міжнародний конфлікт.

Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на інформацію, оприлюднену в щорічній доповіді прокурора МКС Фати Бенсуди.

"Канцелярія прокурора продовжує розглядати заяви про те, що Російська Федерація здійснювала і здійснює загальний контроль над збройними групами на сході України, щоб встановити, чи можна розглядати цей збройний конфлікт… як по суті міжнародний конфлікт", — вказує прокурор.

Зазначається, що факт існування подібного конфлікту передбачає застосування статей Римського статуту, що стосуються збройних конфліктів міжнародного характеру.

У доповіді йдеться про події Революції Гідності, анексії Криму і початку агресії РФ проти України на Сході, а також — про ймовірні злочини на окупованих територіях.

Повідомляється, що наводяться також додаткові відомості, що вказують на факт існування прямого військового протистояння між збройними силами Російської Федерації і України.

Описуючи події в Іловайську в 2014 році та в Дебальцевому в 2015, прокурор заявляє про "ріст інтенсивності бойових дій, який пояснюється можливим припливом з Російської Федерації військ, транспортних засобів і озброєнь для посилення позицій збройних груп".

Бенсуда повідомляє також про те, що після 20 лютого 2014 року на сході України зафіксовано понад 1200 випадків можливого скоєння злочинів.

Йдеться зокрема про понад 10 тисяч загиблих: 2,5 тисяч цивільних, утримання під вартою та застосування тортур як до бійців, так і до цивільних, сексуальні та гендерні злочини, руйнування цивільних об'єктів та зникнення понад 15 тисяч людей.

Нагадаємо, Міністр юстиції України Ігор Петренко у 2015 році повідомляв, що Україна направила до МКС 2 позови - проти Януковича за загибель Небесної сотні на Майдані та проти Росії за війну на Донбасі.

У компетенції Міжнародного кримінального суду розгляд справ проти осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності.

Як повідомляла "УМ", у проміжному рішенні іншої міжнародної судової установи Росію зобов’язали припинити порушення прав людини в Криму та відновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Суд ООН в Гаазі не примусив Росію припинити фінансування терористів на Донбасі.