США виходять із Глобального договору ООН про міграцію

09:09, 04.12.2017

Сполучені Штати Америки в ООН повідомили, що припиняють участь в Глобальному договорі ООн про міграцію, до якої США приєдналися під час президенства Барака Обами.

Про це повідомляє ТСН.

"Участь США в угоді щодо міграції почалася у 2016 році за рішенням адміністрації президента Барака Обами, коли було вирішено приєднатися до Нью-Йоркської декларації ООН щодо міграції. У декларації є низка положень, неспівставних з політикою США щодо біженців та міграції, а також принципами адміністрації президента Трампа. Таким чином, Дональд Трамп ухвалив рішення, що США припиняють участь в угоді", - йдеться у заяві представництва США в ООН, опублікованій у Twitter.

Представниця США в ООН Нікі Хейлі заявила, що Америка пишається своєю міграційною політикою та допомагає біженцям по всьому світу. Однак вона додала, що питання того, хто перетинає кордон країни, має бути вирішеним тільки американцями.

Державний секретар США Рекс Тіллерсон зазначає, що ця програма не узгоджується з імміграційною політикою США, пише Голос Америки.

"Хоча ми продовжимо роботу щодо низки напрямків в ООН, у даному випадку ми просто не можемо сумлінно підтримувати процес, який може підірвати суверенне право США застосовувати наше імміграційне законодавство і забезпечувати безпеку наших кордонів. США підтримують міжнародне співробітництво з питань міграції, але суверенні держави несуть основну відповідальність за те, щоб міграція носила безпечний, упорядкований і легальний характер", – заявив Тіллерсон.

Учасники Глобального договору ООН про міграцію пообіцяли захищати права біженців, допомагати їм у переселенні та забезпеченні доступу до освіти й роботи. У 2016 році Угоду підтримали 193 країни-члени ООН. Угода не містить обов’язкових до виконання країнами-учасницями положень та має, загалом, декларативний характер.

Нагадаємо, одним із гасел передвиборчої кампанії Дональда Трампа було обмеження міграції в США, особлива увага зверталася на припинення нелегальної міграції із країн Латинської Америки, насамперед Мексики, та із мусульманських країн.