Волкер пропонує Україні підготуватися до обмеженої амністії бойовиків

21:15, 28.11.2017
Волкер пропонує Україні підготуватися до обмеженої амністії бойовиків

Курт Волкер під час скайп-зв'язку з Києвом.

Україна має бути готовою до виконання своїх зобов'язань за Мінськими угодами в частині надання особливого статусу Донбасу та обмеженої амністії бойовиків.

 

Про це спеціальний представник США по Україні Курт Волкер заявив за допомогою скайп-зв’язку в рамках восьмого Національного експертнго форуму у вівторок.

 

При цьому Волкер зазначив, що перед тим, як Україна повинна буде виконати свої зобов'язання, Росія має виконати вимоги по забезпеченню безпеки на Донбасі.

 

"Інша річ, яку б я дуже рекомендував і на важливість якої я б звернув увагу кожного в Україні - це те, що Мінські угоди містять вимоги до росіян, звісно – щодо безпеки, припинення вогню, відведення важкого озброєння, відновлення контролю території – але також вимоги, які прийняли і українці. І це – такі речі, як особливий статус, проведення місцевих виборів, обмежена амністія людей, що вчинили деякі злочини в рамках конфлікту. За реалізацію цих речей відповідатиме Україна, якщо будуть створені умови, щоб Україна могла це зробити", - нагадав пан Волкер.

 

Спецпредставник США по Україні зазначив, що "стоїть питання готовності України для дотримання зобов’язань, якщо ми досягнемо моменту, коли ми доб’ємось введення миротворчих сил і рівень безпеки зростатиме".

 

Курт Волкер також наголосив, що сили бойовиків у зоні конфлікту "знаходяться під контролем російського командування".

 

"Також влада на цих територіях користується повною підтримкою з боку Росії. І ясно, що рішення тут приймає Володимир Путін", - сказав Волкер.

 

При цьому він висловив сумнів, що Путін остаточно вирішив, що робити з Донбасом.

 

Напередодні спецпредставник США Курт Волкер в інтерв'ю виданню Politico висловив думку, що конфлікт на Донбасі найближчим часом не буде врегульовано. Він вважає дуже ймовірним, що активні воєнні дії триватимуть в Україні і через рік. Також, в інтерв'ю Волкер висловився на підтримку поставок зброї США Україні задля її самозахисту від Росії.