Земан просив Путіна посприяти звільненню історика Козловського

14:20, 24.11.2017
Земан просив Путіна посприяти звільненню історика Козловського

Мілош Земан відгукується про так звану ДНР вкрай гидливо.

Президент Чехії Мілош Земан заявляє, що під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним попросив його вплинути на звільнення українського вченого, історика-релігієзнавця Ігоря Козловського, якого утримують бойовики терористичної ДНР.

 

Про це Земан сказав журналістам у Москві.

 

"Це можна технічно вирішити так, щоб його (Козловського – ред.) внесли, відповідно до мінських домовленостей, до переліку на обмін чи то заручниками, чи ув’язненими", – сказав президент Чехії.

 

За його словами, він просив Путіна вплинути на звільнення Козловського через помічника російського президента Владислава Суркова, якого Земан назвав "офіцером зв’язку між Росією і ДНР".

 

Мілош Земан також розповів, що приблизно півроку тому написав листа ватажкові ДНР Олександрові Захарченку і просив, щоб той звільнив Козловського.

 

"Відповіді я не отримав, що є хамство і неввічливість, так що наступного разу я буду висловлюватися про "Донецьку республіку" вкрай гидливо", – додав Земан.

 

Президент Чехії нагадав, що Козловський, якого бойовики звинуватили у "шпигунстві", написав близько 50 фахових книжок, і зауважив: "Якби я написав 50 книжок, я не мав би часу на шпигунство".

 

Як повідомляла «УМ», у травні так званий "військовий трибунал "ДНР" "засудив" незаконно утримуваного донецькими бойовиками українського історика і релігієзнавця Ігоря Козловського до 2 років та 8 місяців позбавлення волі.

 

За словами сина ученого Олександра, "суд бойовиків не взяв до уваги ані вік 63-річного вченого, ані те, що в утримуваного є син-інвалід, який потребує його піклування".

 

На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську порушувалося питання про звільнення вченого, проте сторона ОРДО не включає його в списки на обмін, аргументуючи свої дії тим, що вчений є нібито «громадянином ДНР».

 

В Україні й у світі неодноразово проходили акції #FreeKozlovsky із вимогою звільнити Ігоря Козловського з полону бойовиків. Тоді як правозахисна організація Amnesty International визнала Ігоря Козловського "в’язнем сумління".

 

Як відомо, під час звернення до депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи президент Чехії Мілош Земан назвав втрату Україною Криму "завершеною справою" і запропонував вирішити питання за допомогою виплат Україні у вигляді нафти чи газу.