Вибухи в Калинівці: винуватця оштрафували на 2,5 тис за недбалість

20:42, 22.11.2017

Військова прокуратура України озвучила офіційну причину пожежі і наступних вибухів на одному з найбільших складів боєприпасів в Україні в Калинівці під Вінницею.

 

Відповідну заяву за підсумками розслідування зробила Військова прокуратура Центрального регіону України у середу.

 

Зокрема, співробітники приватної компанії на стратегічному об'єкті перемістили легкозаймисті предмети в заборонену зону, де зберігалися боєприпаси до танкових гармат, через це і сталася пожежа на арсеналі в Калинівці.

 

Однак це наслідок. Безпосереднім же винуватцем надзвичайної ситуації, вважає слідство, стали дії начальника режимної служби Вінницького зонального відділу Військової служби правопорядку майора Б.

 

У його відношенні склали протокол через службову недбалість (ч. 2 ст. 172-15 КУпАП).

 

Він «неналежно виконував свої службові обов'язки з контролю пропускного режиму та дотримання порядку допуску особового складу і техніки». Зокрема через неякісні організацію контролю пропускного режиму і дотримання порядку допуску особового складу і техніки - в результаті співробітники приватної компанії зробили фатальну помилку, яка призвела до трагедії.

 

Калиновський районний суд Вінницької області притягнув майора "Б" до адміністративної відповідальності і призначив штраф - 2465 гривень. Відповідне рішення суд ухвалив ще 10 листопада, повідомляють у військовій прокуратурі.

 

Як повідомляла «УМ», ввечері 26 вересня сталася пожежа на складах боєприпасів, що розташовані у районі міста Калинівка Вінницької області. Постраждали щонайменше дві особи, евакуйовано понад 30 тисяч людей.

 

Слідчі відпрацьовували 4 основні версії детонації боєприпасів на території арсеналу, одна з них – диверсія.

 

Міністр оборони Степан Полторак повідомив, що на складах боєприпасів у Калинівці було 83 тисячі тон боєприпасів, із них лише 68 тон були готовими до застосування.

 

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що існують свідчення того, що до вибухів на військових складах у районі Калинівки призвів закладений диверсантами детонатор. Однак згодом головний військовий прокурор Анатолій Матіос відкинув версію про диверсантів