Генеральна прокуратура втратила право відкривати справи на топ-чиновників та правоохоронців

10:24, 20.11.2017

Державне бюро розслідувань із 20 листопада 2017 року має право відкривати кримінальні справи на вищих державних чиновників, у т.ч. Президента, депутатів, членів ЦВК, суддів та провоохоронців, а також розслідувати військові злочини. Відповідно, Генеральна прокуратура втрачає таке право.

Про це, з посиланням на Кримінально-процесуальний кодекс 2012 року, повідомляє "Українська правда".

Також Держбюро розслідувань одержує право розслідувати злочини, скоєні детективами Національного антикорупційного бюро й прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Крім того, до підслідності ДБР належать і військові злочини.

При цьому відповідно до п. 1 розділу XI Перехідних положень УПК слідчі прокуратури мають право продовжити розслідування, початі до 20 листопада 2017 року.

Ці розслідування не можуть тривати більше 2 років.

Законопроектом №7278, зареєстрованим у Верховній Раді 10 листопада, пропонувалося перенести дату передачі функції слідства від Генпрокуратури до ДБР із 20 листопада 2017 на 1 січня 2019 року.

Цей проект закону був розроблений депутатами комітету парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Проте 16 листопада Верховна Рада не змогла включити його в повістку й, відповідно, прийняти документ.

Як повідомляла "УМ", 16 листопада керівником Державного бюро розслідувань призначили Романа Трубу. Його обрали на конкурсі, де його основним конкурентом був головний військовий прокурор Анатолій Матіос.