Росія ветувала продовження розслідування хіматак в Сирії

10:23, 18.11.2017

Росія заблокувала японський проект резолюції щодо продовження роботи спільного механізму ООН і Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) з розслідування випадків застосування хімзброї в Сирії під час засідання Ради Безпеки ООН у п’ятницю ввечері.

 

Проект резолюції, запропонований Японією, мав продовжити роботу Об'єднаного слідчого механізму під керівництвом ООН на 30 днів, щоб дати час для переговорів щодо більш широкого компромісу. Однак, Москва скористалася правом вето.

 

"Росія витрачає наш час, Москва не погодиться на механізм, який може довести використання хімічної зброї її союзником, сирійським режимом", - заявила представник США при ООН Ніккі Хейлі.

 

З початку війни в Сирії в 2011 році Росія вже 11 разів ветувала резолюцію щодо цієї країни в Раді Безпеки ООН. Крім РФ, проти японського проекту проголосувала Болівія, а Китай утримався.

 

Зазначимо, що дія мандату, виданого ООН і Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) на спільне розслідування і одноголосно схваленого 15 членами Радбезу ООН, також закінчилася в п'ятницю.

 

Експерти ООН/ОЗХЗ вважають, що сирійський уряд використовував заборонену нервово-паралітичну речовину зарин під час нападу 4 квітня, а також ще кілька разів застосовував бомби з хлорином. Крім цього, слідчі звинувачували бойовиків "Ісламського держави" у використанні іприту (гірчичного газу).