Фріш не зміг передати листи українським заручникам у Луганську

21:42, 15.11.2017

Координатору ОБСЄ в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Тоні Фрішу не вдалося передати листи від родичів українським заручникам в окупованому Луганську.

 

Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко за результатами засідання в Мінську в середу.

 

"Заслухали інформацію координатора Тоні Фріша про його відвідання тюрем. Він, на жаль, так і не передав листи українським заручникам в окупованому Луганську, не зміг зустрітися з ними в форматі сам-на-сам. Попри наші прохання не зустрівся з Владиславом Овчаренком, до якого координатора просто не пустили, як і до Стаса Асєєва. Але, на щастя, поспілкувався з 9 іншими українськими заручниками в ОРЛО", - написала пані Геращенко у Facebook.

 

За її словами, в ході засідання гуманітарної підгрупи вона закликала негайно розблокувати звільнення заручників, адже вже 14 довгих місяців немає жодного звільненого.

 

"Ми давно готові передати всіх, кого дозволяє українське законодавство, аби забрати підтверджених українців. Ми робили ці пропозиції ще кілька місяців тому, повторили і сьогодні в різних форматах, не лише в Мінську. Але ми не підемо на шантаж і не можемо відпустити на волю тих, хто жодним чином не підпадає під дію Мінських угод, наприклад, "беркутівців", яких підозрюють у вбивстві Героїв Небесної сотні”, - підкреслила віце-спікер Ради.

 

Пані Геращенко також повідомила, що жорстко порушила питання звільнення підлітків з Ясинуватої, трагічні долі яких вже потрапили в рапорт ООН щодо дітей і конфліктів. Хлопці утримуються бойовиками 15 місяців, попри обіцянку відпустити дітей додому, нагадала вона.

 

Крім того, Геращенко поінформувала, що в так званій "ЛНР" висунули нову умову для відкриття КПВВ "Золоте" на Луганщині.

 

"Про "вагу" слова ОРДЛО яскраво свідчить і історія з заблокованим КПВВ "Золоте", яке вони у жовтні пообіцяли відкрити днями. Так ось, сьогодні висунуто чергову передумову-шантаж: мовляв, тільки після розведення важкої техніки в Станиці Луганській (яка щотижня обстрілюються) ", - зазначила Ірина Геращенко.

 

Водночас, спецпредставник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартин Сайдік повідомив журналістам, що питання присутності миротворчого контингенту ООН на Донбасі в середу не обговорювалося.