У Варшаві вшанували пам’ять загиблих у боях з УПА вояків

11:54, 09.11.2017
У Варшаві вшанували пам’ять загиблих у боях з УПА вояків

Нові антиукраїнські пам'ятні дошки при Могилі Невідомого солдата у Варшаві.

Польська влада встановила дві нові пам'ятні дошки при Могилі Невідомого солдата у Варшаві.  Таблички присвячені захисникам польських поселень на Волині та в Малопольському.

 

Про це повідомляють польські ЗМІ.

 

Як повідомив у коментарі TVN Warszawa держсекретар Міністерства національної оборони Польщі Михайло Дворчик, таблички розміщено з ініціативи міністра національної оборони Антонія Мацєревича.

 

«Зокрема, вони стосуються солдатів, які захищали місцеву польську громаду від українських націоналістів з ОУН та УПА», - зазначив пан Дворчик.

 

У свою чергу, директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович висловив здивування з цього приводу.

 

"На могилі Невідомого вояка у Варшаві (місце обов'язкового відвідування міжнародними делегаціями) з'явилася таблиця із вшануванням польських вояків, які загинули в боротьбі з УПА. Серед загиблих на теренах Польщі в боротьбі з українськими повстанцями найбільше було саме представників комуністичної безпеки. То ж тепер в Польщі, на державному рівні вшановуватимуться чекісти, зокрема ті, на руках яких кров польських патріотів", - написав пан В’ятрович у Facebook в четвер.

 

Як повідомляла «УМ», останнім часом відносини України й Польщі ускладнилися на культурно-історичному ґрунті. 

 

Президент Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України і Польщі з метою запобігання подальшої ескалації напруги між двома країнами.

 

На минулому тижні міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський під час візиту до  Львова відмовився відвідати Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького". Польському дипломату не сподобалося, що директор музею вважає, що у 1918 році Польща окупувала Західну Україну.

 

Раніше Ващиковський оголосив, що Польща запускає процедури, які не дозволять людям, що демонструють вкрай антипольські погляди, в’їхати до країни.

 

Тоді як директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович гостро розкритикував заяви Ващиковського.

 

Водночас, віце-консул Польщі у Луцьку Марек Запура під час конференції у Рівному заявив, що Львів - польське місто, тому «говорити про його окупацію в 1918 році все одно, що заявляти про сучасну окупацію Україною Криму та Донбасу».