На Донбасі закликають створити технічні зони безпеки

17:49, 04.11.2017

Спецпредставник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік засудив обстріл Донецької фільтрувальної станції у ніч на суботу, 4 листопада. Він закликав сторони збройного конфлікту створити технічні зони безпеки навколо цивільної інфраструктури на Донбасі.

 

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» у суботу.

 

Представники ОБСЄ підкреслили, що прямий або близький удар тільки по одній з 900-кілограмових ємностей високотоксичного газоподібного хлору, що зберігаються на фільтраційній станції для очищення води, може вбити людей в радіусі 200 метрів і серйозно порушити постачання води майже до 350 000 людей.

 

Мартін Сайдік разом із послом Ертугрулом Апаканом, послом Тоні Фришем і Пером Фішером, координаторами підгруп TКГ з питань безпеки, гуманітарних і економічних питань закликали «повністю припинити піддавати ризику цивільну інфраструктуру».

 

«Ми закликаємо дати вказівки з цього приводу на місцях, використовувати ці інструкції для створення технічних зон безпеки навколо цивільної інфраструктури і негайно провести обговорення на ТКГ питання створення таких зон безпеки», — заявив пан Сайдік.

 

Нагадаємо, Тристороння контактна група по врегулюванню ситуації на Донбасі на засіданні в Мінську підтвердила запровадження безстрокового режиму припинення вогню на Донбасі з 25 серпня, яке отримало назву «шкільне перемир'я». Таке рішення було ухвалено у зв'язку з початком навчального року.

 

Проте, протягом двох місяців бойовики щодня порушують його, обстрілюючи позиції української армії та житлові квартали прифронтових міст.