Іспанія вимагає арештувати Пучдемона в Європі

21:00, 02.11.2017
Іспанія вимагає арештувати Пучдемона в Європі

Пучдемона помітили у кафе Брюсселя.

Іспанський прокурор вимагає видати загальноєвропейський ордер на арешт усунутого з посади каталонського лідера Карлеса Пучдемона, який зараз перебуває у Брюсселі. Влада в Мадриді звинувачує Пучдемона і чотирьох його помічників в організації суперечливого референдуму про незалежність Каталонії.

 

Про це повідомляють іспанські ЗМІ у четвер ввечері.

 

Усі п'ятеро не з'явилися за викликом до суду за звинуваченнями в організації заколоту, підривній діяльності й нецільовому використанні державних коштів.

 

Адвокат пана Пучдемона сказав, що зараз "несприятлива атмосфера" для його появи в суді.

 

Дев'ятеро інших представників регіонального уряду Каталонії з'явилися на виклик до суду, щоб відповісти на запитання слідчих. Прокурори в Мадриді після їхніх свідчень попросили тримати під вартою вісьмох із них.

 

Від часу каталонського референдуму 1 жовтня, який влада Іспанії заборонила й оголосила незаконним, країну охопила конституційна криза.

 

Минулого тижня прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой запровадив у Каталонії пряме правління з Мадрида, розпустив каталонський парламент і скликав дострокові вибори на 21 грудня.

 

Карлес Пучдемон зараз перебуває в Брюсселі і каже, що не повернеться до Іспанії, доки не отримає разом зі своїми чотирма колегами гарантій справедливого суду.

 

Федеральний прокурор Бельгії сказав, що застосує букву закону - як тільки отримає ордер на арешт, повідомляє агентство Еfe.