В’ятрович обурений закидами Польщі щодо варварів-українців

15:51, 02.11.2017
В’ятрович обурений закидами Польщі щодо варварів-українців

Володимир В'ятрович застерігає політиків Польщі від імперських замашок.

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович заявив, що офіційна Варшава гальмує вирішення проблеми взаємної легалізації пам’ятників на території Польщі і України. 

 

Про це пан В’ятрович повідомив у Facebook  в четвер.

 

Зокрема, він прокоментував слова польського сенатора й історика Яна Жарина, який звинуватив Україну у варварській поведінці щодо питань історичної пам’яті. Мовляв, «Україна не хоче належати до римської цивілізації і поводиться як варвар у питаннях історичної пам'яті».

 

За словами В’ятровича, жодних підстав для таких звинувачень немає.

 

«На схід від України марять "Третім Римом", на захід - хтось захопився "Четвертим"? Нагадаю про варварів - протягом 2014-2017 років на території Польщі 14 (!) разів було сплюндровано хрести на українських похованнях. Представники "римської цивілізації" вважають це нормальним», - написав Директор Українського інституту національної пам'яті у Facebook.

 

На його думку, в Польщі ймовірно вже з’явилися політики з імперськими замашками.

 

За його словами, на українській території було 4 випадки плюндрування  польських пам’ятників – усі ті пам’ятники відновлені. Тоді як на польській території жоден український пам’ятник досі не відновлено.

 

«Якщо говорити про варварство – очевидно, треба говорити саме про варварство на польській території по відношенню до українських пам’ятників. Саме відсутність реакції польської влади на акти плюндрування і вандалізму протягом 3 років, відсутність бажання розслідувати, хоча вони відбувалися у прямому ефірі, записувалися на відео, саме це примусило нас заявити, що ми призупиняємо процес легалізації польських пам’ятників і видачу дозволів на пошук польських могил  на українській території», - додав пан В’ятрович у коментарі одному з телеканалів.

 

Історик зазначає, що «польська сторона не має жодного бажання вирішити проблему, натомість бажає роздути проблему і не бажає сідати за стіл переговорів, бажає створювати якісь нові структури і постійні політичні погрози з польського боку».

 

До таких же погроз В’ятрович відніс нещодавню заяву міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського про можливість оголосити персонами нон грата у Польщі українських посадовців, які стоять на заваді незаконним польським пам’ятникам на українській території.

 

«Щойно прочитав заяву чільника МЗС західної сусідки - Польщі. У ній погрози оголосити персонами нон-ґрата посадовців, причетних до тимчасового призупинення пошуків польських могил в Україні та незаконного спорудження на українських теренах польських пам‘ятників. Тобто, таким чином хочуть карати відповідальних осіб України за вимогу до польської сторони дотримуватися українського законодавства. Здається, цього разу Польща хоче піти навіть далі за Росію», - написав історик В'ятрович в іншому своєму пості.

 

На його думку, заява Ващиковського, є абсолютно неймовірною, як і «абсолютно небачені підходи до міжнародної політики».

 

В’ятрович вказав, що у Польщі близько 40-50 українських пам’ятників неналежно оформлені з точки зору польського законодавства, а в Україні понад 150 польських пам’ятників не мають належного законодавчого оформлення.

 

За його словами, українська сторона пропонувала легалізувати всі пам’ятники на всі, але польська сторона "цю пропозицію не приймає і не пропонує нічого іншого".

 

"Тим часом нищаться українські пам’ятники у Польщі й виникають нові незаконні польські пам’ятники в Україні – днями спорудили такий пам’ятник у Вінницькій області", – заявив Директор Українського інституту національної пам'яті.