В Україні вивчають українську все більше дітей з російських сімей

19:07, 30.10.2017

Більшість російських сімей прагнуть, щоб їхні діти володіли українською мовою і  здобували освіту саме в українських школах.

 

Про появу такого нового тренду в Україні повідомила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич в ефірі телеканалу "Еспресо" у понеділок.

 

"Практика останніх років, після Революції гідності, демонструє, що значна частина дітей, які ідентифікують себе як росіяни, з сімей росіян, ідуть в українські школи. Більше того, вони зацікавлені, щоб їхні діти добре володіли українською мовою. Це цікавий тренд, який відбувається в Україні", - підкреслила пані Гриневич.

 

Водночас міністр освіти зазначила, що російськомовним дітям значно легше, навіть порівняно з поляками, перейти на спілкування українською мовою. І те, що вони будуть мати більше можливостей вживати українську мову в школі, при цьому спілкуючись вдома рідною мовою і вивчаючи російську мову як предмет, дає для них тільки повноцінне володіння державною мовною  і більші можливості для самореалізації.

 

"Коли російськомовна дитина приходить в початкову школу, початкову освіту вона здобуває рідною мовою і при цьому вчить українську мову. До 5-го класу ця дитина має вже той рівень, з якого ми можемо запроваджувати предмети українською мовою. При цьому вони будуть мати можливість продовжувати далі вчити російську мову, є факультативні курси, які можна обирати, російською мовою. Але в основному навчання всіх основних предметів буде здійснюватися державною мовою. Це цілком можливо для дітей російськомовних, при цьому в них буде можливість вивчати свою мову і, можливо, застосовувати її для певної частини предметів – наприклад, громадянська освіта, якийсь курс факультативний". - пояснила міністр.