Клімкін пояснив різницю між Каталонією і Кримом

14:40, 30.10.2017

Міністр іноземних справ України Павло Клімкін вважає, що не можна проводити паралелі між відокремленням Каталонії від Іспанії та окупацією Росією Криму.

 

Про це пан Клімкін заявив під час спільної прес-конференції з мігісром МЗС Іспанії Альфонсо Дастісом в Києві у понеділок.

 

"Тут за визначенням не можна проводити ніяких паралелей. Уявіть, що зараз в Каталонії були б 2 тисячі російських танків і броньованих машин, тисячі російських регулярних військ і десятки тисяч російських найманців. Все б це було підконтрольне Росії", - сказав Клімкін.

 

На думку міністра, Росія використовує події в Каталонії аби створити хибну думку про реальну ситуацію в Європі та задля того, щоб дестабілізувати і послабити ЄС.

 

«Намагаючись поставити в один ряд події щодо незаконної окупації Криму і того, що відбувається в Каталонії, або те, що відбувається навколо Косово, і так само підтримуючи ті сили в Європі, які намагаються дестабілізувати ситуацію і послабити Європу, таким чином продовжуючи гібридну війну проти європейського проекту”, - сказав Клімкін.

 

У цьому зв’язку він наголосив, що Україна та Іспанія мають спільні виклики та спільні завдання, над якими держави працюватимуть.

 

У свою чергу, пан Дастіс зазначив, що ситуації, що склалися в Каталонії, Криму і на Донбасі, є загрозами територіальній цілісності держав.

 

"Звичайно, ці питання у своєму роді схожі - і там і там є загроза територіальній цілісності наших держав. У цьому плані наші позиції солідарні по відношенню один до одного", - сказав глава іспанського зовнішньополітичного відомства.

 

Серед іншого, Павло Клімкін заявив, що у вівторок, 31 жовтня, буде представлено проект нової жорсткої Резолюції ООН щодо порушення прав людини в анексованому Криму.

 

Про це він розповів під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ і співробітництва Іспанії Альфонсо Дастісом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

За його словами, нова резолюція містить абсолютно нові положення. Це, зокрема, вимога до Росії виконати попередні рішення Міжнародного суду ООН з прав людини, а також надати доступ до території окупованого Криму для міжнародних організацій.

 

«Інакше ми не зможемо допомогти тим, хто страждає там (в окупованому Криму - ред.) вже зараз», - наголосив Клімкін.

 

Міністр спрогнозував, що Росія намагатиметься маніпулювати цим питанням у свідомості міжнародного співтовариства. У цьому контексті він зазначив, що Росія навіть перенесла майбутні президентські вибори на дату «начебто референдуму (в Криму), який є звичайно тотальним фейком».

 

«Тому ми бачимо необхідність дуже простих, але чітких формулювань резолюції без будь-якої дипломатії. Це буде пряма і дуже чітка політична резолюція», - наголосив Клімкін.