Микола Мартиненко отримав статус підозрюваного щодо оборудок на «Енергоатомі»

21:33, 25.10.2017
Микола Мартиненко отримав статус підозрюваного щодо оборудок на «Енергоатомі»

Миколі Мартиненку закидають завдані державі збитки в розмірі 6,4 млн євро.

Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру у заволодінні майном ДП "НАЕК "Енергоатом" колишнього народного депутата Миколу Мартиненка та його ймовірного спільника, керівника структурного підрозділу ДП "НАЕК "Енергоатом".

 

Про це повідомляє НАБУ в середу.

 

"Дії осіб кваліфіковано за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем")", - йдеться у повідомленні.

 

За версією слідства, Мартиненко, у змові з трьома особами – згаданим посадовцем структурного підрозділу ДП "НАЕК "Енергоатом", колишнім керівником цього ж підрозділу та ще однією особою, наближеною до депутата, організували корупційну схему, в результаті якої інтересам ДП "НАЕК "Енергоатом" завдано шкоди в розмірі 6,4 млн євро.

 

За інформацією НАБУ, учасники угруповання у 2008-2012 роках штучно створили умови проведення низки тендерів, завдяки яким переможцем визнано чеську компанію "Škoda JS" (фактичним власником є російське ЗАТ "Об'єднані машинобудівні заводи") із завищеними на 6,4 млн. євро ціновими пропозиціями, що в окремих випадках складало до 20% від вартості обладнання.

 

Після отримання зазначених коштів за контрактами, укладеними з ДП "НАЕК "Енергоатом", "Škoda JS" перерахувала 6,4 млн євро на рахунок компанії "BRADCREST INVESTMENT S.A." (Панамська Республіка), єдиним власником якої є Мартиненко.

 

На рахунку зазначеної компанії у швейцарському банку за запитом НАБУ про міжнародну правову допомогу арештовано кошти у сумі, еквівалентній 86,4 млн грн.

 

Наразі тривають слідчі дії. Встановлюється місце знаходження інших ймовірних учасників угруповання.

 

У свою чергу, адвокат Мартиненка Петро Бойко повідомив, що за зверненням його клієнта проти очільника відділу детективів НАБУ Андрія Калужинського відкрито кримінальне провадження, передає "Громадське радіо".

 

За словами адвоката, Калужинський вимагав від Олександра Онищенка надати будь-які докази проти Миколи Мартиненка в обмін на закриття кримінального провадження проти нього.

 

"Тобто йде питання переслідування конкретної особи, а саме Мартиненка. Тобто особи, наділеної владою, особи, від якої залежать пан Онищенко, тому що проти Онищенка порушена кримінальна справа. І його, використовуючи оту залежність, намагаються вмовити дати будь-що проти Мартиненка. Це хіба не злочин? Злочин. Якщо є злочин, то ГПУ повинна відкрити кримінальну справу і провести розслідування. Але Генпрокуратура не виконала вимоги закону", - заявив Бойко.

 

Адвокат стверджує, що у нього є відповідні докази.

 

Як повідомляла «УМ», 20 квітня НАБУ затримало Мартиненка за підозрою у створенні злочинної організації і розкраданні 17,28 млн доларів при закупівлі уранового концентрату для державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

 

Згодом його відпустили на поруки.

 

Микола Мартиненко був народним депутатом із 1998 року, неодноразово очолював комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, вважався неформальним куратором держкомпанії "Енергоатом".