Іспанія запроваджує в Каталонії пряме правління: сотні тисяч каталонців протестують на вулицях

24.10.2017
Центральний уряд Іспанії на спеціальному засіданні в  суботу, 21 жовтня, вирішив відсторонити від влади уряд Каталонії на чолі з Карлесом Пучдемоном, а також розпустити регіональний парламент. Про це заявив прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой після засідання.
 
За його словами, це рішення ухвалено згідно зі статтею 155 Конституції Іспанії, яка дозволяє центральному уряду вжити примусових заходів щодо виконання автономним регіоном своїх конституційних зобов’язань.
 
Основна мета цих заходів — проведення у Каталонії дострокових виборів протягом найближчих шести місяців.
 
«Я хочу, щоб ви­бори відбулися якнайшвидше», — сказав Рахой. Орієнтовно, це може статися вже в січні наступного року.
 
Прем’єр-міністр Маріано Рахой скликав це засідання з членами кабінету через три тижні після референдуму 1 жовтня, що супроводжувався сутичками каталонців iз поліцією, яка намагалася не допустити голосування, виконуючи рішення суду в Мадриді.
 
Іспанський уряд заявляє, що голосування було незаконним, однак каталонський лідер Карлес Пучдемон наполягає, що за результатами того референдуму він отримав повноваження проголосити незалежність Каталонії.
 
У своєму виступі Рахой виклав заходи, запропоновані урядом, які ще повинні бути схвалені Сенатом, верхньою палатою парламенту Іспанії, де представлені всі регіони, зазначає Бі-Бі-Сі.
 
Рахой має намір оголосити вибори в Каталонії, «як тільки буде відновлено нормальну роботу інституцій».
 
Євросоюз не планує втручатися в конфлікт між Мадридом та Барселоною, заявив напередодні президент Європейської Ради Дональд Туск. Лідери Німеччини та Франції підтримали центральну владу Іспанії у цій ситуації.
 
Тисячі протестувальників вийшли на вулиці Барселони 21 жовтня після того, як прем’єр-міністр Іспанії оголосив про плани запровадити пряме правління в Каталонії.
 
Поліція Барселони повідомила, що близько 21 тисячі людей взяли участь у суботній маніфестації в столиці регіону. Повідомляється, що люди скандували «Свободу!» та «Незалежність!» й розмахували прапорами Каталонії.
 
Лідер Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що такі заходи іспанського уряду «несумісні з демократією і не поважають верховенство закону».
 
У телезверненні пізно ввечері 21 жовтня Пучдемон закликав каталонський парламент подолати кризу. Спікер парламенту Каталонії Карме Форкадел назвав плани Мадрида «фактичним переворотом».