В офісі БФ «Пацієнти України» проходять обшуки через звинувачення в завищеній ціні на ліки

15:18, 20.10.2017
В офісі БФ «Пацієнти України» проходять обшуки через звинувачення в завищеній ціні на ліки

Слідчі С. Никитюк та Р. Онищенко проводять обшук в благодійній організації (Пацієнти України / Facebook)

Слідчі Генеральної прокуратури та поліції провели обшук в офісі Благодійного Фонду "Пацієнти України" через звинувачення у тому, що організація закуповує ліки за завищеними цінами, тому "дерибанить" гроші Глобального фонду.

Обшук проводили старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Нацполіції Никитюк С.С. та слідчий Нацполіції Роман Онищенко.

"Вони не змогли нічого пояснити по суті претензій правоохоронців і не були обізнані детально з матеріалами та змістом кримінальної справи. “Я – виконавець конкретної слідчої дії – виїмки документів. Усі деталі потрібно питати у керівника слідчої групи” – пояснив Онищенко", - повідомляється на сайті БФ "Пацієнти України".

В організації стверджують, що слідча група у даному кримінальному провадженні складається із трьох осіб. Старший слідчий Никитюк, який і отримував судові ухвали на виїмку документів, від коментарів відмовився, сказавши, що справу порушила ГПУ і питання потрібно адресувати їм.

Документи вилучаються відповідно до ухвали Печерського суду в рамках кримінальної справи щодо “закупівлі за завищеними цінами фармацевтичних препаратів” та “привласнення коштів міжнародної організації “Глобальний фонд для боротьби зі СНІДОм, туберкульозом і малярією” в особливо великих розмірах”.

“У прокурорів з ГПУ, які порушили справу – галюцинації. За 6 років роботи “Пацієнти” ніколи не закуповували ліків, жодної упаковки за жодним проектом. Звідки взялася інформація про це – слідчі не можуть пояснити. В ухвалі суду про це теж не йдеться, ми не розуміємо, якими саме аргументами слідчі переконали суддю дати дозвіл на виїмку у нас документів – адже в них точно не буде інформації про закупівлю ліків! Правоохоронці намагаються знайти в наших документах свої власні фантазії”, - зазначають представники благодійного фонду.

При цьому в соцмережах організація стверджує, що ліки не купує взагалі, а лише допомагає із "адвокацією".




"Центр протидії корупції" відмічає, що "Глобальний фонд" претензій до БФ "Пацієнти України" не має.




Нагадаємо, що 11 жовтня в БФ "Пацієнти України" вже була одна серія обшуків. Після них в організації наголосили, що фінансову діяльність фонду регулярно перевіряють за міжнародними нормами аудиту, тому звинувачення у розкраданні коштів безпідставні.




Обшуки через розкрадання грошей та фінансування тероризму на окупованій частині Донбасу правоохоронці мають провести у п’ятницю, 20 жовтня, в організації "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" (ЛЖВ - люди, що живуть з ВІЧ - ред.). Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на представників громадської організації.

"Всеукраїнську мережу ЛЖВ звинувачують в розтраті грантових коштів і використанні їх на фінансування "ЛНР" і "ДНР". Це повний абсурд. Сьогодні до нас повинні прийти з Нацполіції", - повідомили в "Мережі ЛЖВ".

Як повідомляла "УМ", після обшуків 11 жовтня в БФ "Пацієнти України" правозахисники із 31 організації підписали звернення про тиск та переслідування з боку провоохоронців. Серед підписантів - Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр інформації про права людини, ГО Центр “Соціальна Дія", ГО "Крим SOS", Благодійний фонд “Восток-SОS”, Експертний центр з прав людини та інші.