Джордж Сондерс отримав Букерівську премію за роман «Лінкольн у бардо»

17:23, 18.10.2017
Джордж Сондерс отримав Букерівську премію за роман «Лінкольн у бардо»

Джордж Сондерс і герцогиня Корнуоллська перед церемонією нагородження.

Американський письменник Джордж Сондерс отримав цьогорічну премію "Мен Букер" за роман "Лінкольн у бардо" під час церемонії нагородження у Великій Британії. Нагороду письменнику вручила герцогиня Корнуоллська.

 

Відтак, Сондерс став другим американцем, який виграв цю премію. Її вручають автору найкращого англомовного роману, виданого у Великій Британії.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ у середу.

 

У романі йдеться про Авраама Лінкольна, який оплакує смерть найменшого сина. Дія книжки відбувається на цвинтарі і охоплює одну ніч. Роман Сондерса базується на реальному епізоді 1862 року, коли на цвинтар у Вашингтоні привезли тіло 11-річного сина президента США.

 

Бардо - це буддистська концепція, що позначає перехідний стан між смертю та переродженням.

 

Судді премії назвали роман "вкрай оригінальним" та "глибоко зворушливим".

 

"Лінкольн у бардо" - це перший великий роман Сондерса, який дотепер був більше відомий своїми оповіданнями.

 

 

58-річний автор змагався за перемогу з п'ятьма іншими учасниками короткого списку: британцями Алі Смітом та Фіоною Мозлі, американцями Полом Остером та Емілі Фрайдлунд, а також британсько-пакистанським автором Мохсіном Хамідом.

 

"Дякую за велику честь, яку я сподіваюся виправдати усіма іншими своїми працями до кінця життя", - сказав переможець після того, як організатори оголосили його ім'я.

 

Пан Сондерс, який народився в Техасі, а нині мешкає у Нью-Йорку, отримав 50 тисяч фунтів. Він був фаворитом букмекерів.

 

Письменник розповів, що написавши першу третину роману він "трохи запанікував" і не був певен, чи "інша людська істота зможе його прочитати". Але потім уривок прочитала його дружина Паула і написала на клейкому листочку "щось таке щедре, що це назавжди залишиться в таємниці". І це надало автору впевненості в тому, що варто продовжувати.

 

Пан Сандерс також розповів, що задум роману виношував 20 років.

 

Торік Букерівську премію отримав американський поет і прозаїк Пол Бітті.