У Каталонії арештували двох лідерів сепаратистів

09:59, 17.10.2017
У Каталонії арештували двох лідерів сепаратистів

Жорді Куішар та Жорді Санчес опинилися під вартою.

Керівників двох головних каталонських громадських організацій - Національної асамблеї Каталонії і організації "Загальна культура" – Жорді Санчеса і Жорді Куішара, які виступають за незалежність регіону, арештували в Каталонії у понеділок ввечері.

 

Про це повідомляють іспанські ЗМІ у вівторок.

 

Рішення про арешт без права звільнення під заставу Жорді Санчеса і Жорді Куішара схвалила слідчий Національної судової палати Іспанії Кармен Ламела.

 

Ламела визнала Санчеса і Куішара, організаторів головних мітингів за незалежність, відповідальними за  події в Барселоні 20 і 21 вересня. За її даними, саме вони керували учасниками протесту, які блокували  урядові будівлі в каталонській столиці.

 

Маніфестанти не дозволяли представникам Цивільної гвардії вийти з офісних будівель з вилученою документацією для референдуму.

 

Ламела вважає, що події 20 і 21 вересня є "дуже серйозними" і вважає їх закликом до заколоту.

 

Разом з тим шеф автономної поліції Каталонії Хосеп Траперо уникнув тюремного ув'язнення, якого вимагала для нього Національна прокуратура Іспанії. Згідно  рішення судді у нього вилучили паспорт та заборонили залишати межі Іспанії.

 

Як повідомляла «УМ», 1 жовтня в Каталонії відбувся заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії. За інформацією каталонської влади, понад 90% виборців висловилися за незалежність від Іспанії.

 

10 жовтня глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон разом з головами кількох партій підписав декларацію про проголошення незалежності від Іспанії. Водночас він звернувся до регіонального парламенту у Барселоні із закликом відкласти голосування за проголошення незалежності на кілька тижнів заради діалогу з Мадридом.

 

Тоді як прем'єр Іспанії Маріано Рахой пообіцяв, що якщо каталонський уряд до четверга, 19 жовтня не визначиться або ж наполягатиме на незалежності, Мадрид позбавить Каталонію статусу автономії та введе пряме управління з центру.