У Росії оштрафували Telegram на 800 тисяч рублів за відмову передавати дані ФСБ

13:30, 16.10.2017
У Росії оштрафували Telegram на 800 тисяч рублів за відмову передавати дані ФСБ

"Телеграм" входить до когорти найпопулярніших в Україні програм для обміну повідомленнями (ілюстрація із відкритих джерел)

У Росії оштрафували месенджер Telegram на на 800 тисяч рублів за те, що компанія відмовилася передавати ключі для розшифрування даних із переписки користувачів до ФСБ.

Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на російські ЗМІ.

Штраф 800 тисяч рублів — мінімальне покарання для юридичної особи за частиною 2.1 статті 13.31 Кодексу про адміністративні правопорушення. Максимальна санкція — штраф мільйон рублів.

Після набуття чинності рішення, Роскомнадзор повинен дати месенджеру не менше 15 днів на виконання вимог закону про передачу ключів ФСБ.

Після закінчення цього терміну месенджер може бути заблокований на території Росії.

У представників Telegram є десять днів на оскарження рішення.

У червні 2017 року глава Роскомнадзору Олександр Жаров звернувся до адміністрації Telegram і Дурова з проханням зареєструватися як розповсюджувач інформації в Росії. У разі відмови Роскомнадзор погрожував заблокувати месенджер Telegram у Росії.

Павло Дуров, який створив месенджер, зі свого боку, зазначив, що заява Роскомнадзору виглядає "як саботаж державних інтересів" Росії, а вимоги надати ключі для дешифрування даних, щоб ФСБ могла безперешкодно читати листування користувачів суперечить законам Росії.