В Україні дозволили вполювати 160 лосів

20:51, 02.10.2017
В Україні дозволили вполювати 160 лосів

Популяція лося в Україні нараховує лише від двох до шести тисяч тварин.

Українська влада пішла на поступки мисливцям та дозволила ліміти полювання на лося у понеділок. Цього мисливського сезону дозволили вбити 160 лосів.

 

Про це написав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак у Facebook  в понеділок.

 

Зазначимо, що саме міністр Семерак на початку 2017 року ініціював запровадження 25-річного мораторію на полювання на цих тварин через їхню малу кількість в Україні.

 

«Щойно підписав ліміти використання мисливських тварин у цьому полювальному сезоні. Хоча вважаю абсурдною ситуацію, що Мінприроди має візувати подібного роду документи. Будь-які вбивства поза моєю філософією сприйняття життя. Але сезон полювання розпочнеться, нехай із запізненням. Ті, хто стежить за цією історією, добре знають, що ліміти не затверджувалися нами протягом кількох місяців через інформацію про критичне зменшення популяції лося в Україні», - написав урядовець.

 

Тим не менше, за його словами, після довгих дискусій і пошуку компромісів із Мінагрополітики, були погоджені ліміти на відстріл 160 особин лося.

 

«Це вдвічі менше, ніж пропонували мисливці. Я розумію і розділяю шквал емоцій, повірте, але як урядовець також не міг не зважати на позицію представників мисливської галузі щодо загроз її розвалу у разі, якщо сезон полювання не буде проведено взагалі», - виправдовує своє рішення Остап Семерак.

 

Міністр екології та природних ресурсів додав, що зараз проводиться наукове дослідження щодо популяції лося в Україні, і якщо їхня кількість критично мала, то мораторій відновлять.

 

І додає, що на думку науковців, «найкращим часом для здійснення таких досліджень є зима».  Відтак, пан Семерак констатує: «Весною матимемо науково обґрунтовані результати».

 

Зазначимо, з лютого 2017 року в Україні діяв мораторій на відстрілювання лося терміном на 25 років. Тоді міністр Семерак заявляв, що популяція лося в Україні нараховує від двох до шести тисяч тварин.

 

Для порівняння, у Білорусі та Польщі популяція лося складає близько 30 тисяч тварин.