У Євросоюзі вважають незаконним референдум про незалежність Каталонії

16:23, 02.10.2017
У Євросоюзі вважають незаконним референдум про незалежність Каталонії

У Брюсселі нагадують, що отримавши незалежність, Каталонія втратить членство у ЄС.

Офіційний Брюссель вважає референдум про незалежність Каталонії незаконним, оскільки він суперечить конституції Іспанії. При цьому, у Єврокомісії називають цей плебісцит внутрішньою справою країни.

 

Про це заявив речник Єврокомісії Маргарітіс Схінас під час брифінгу в понеділок.

 

"Згідно з іспанською Конституцією, вчорашнє голосування у Каталонії було незаконним. Для Єврокомісії, і президент Юнкер неодноразово повторював, - це є внутрішнім питанням Іспанії", - заявив речник керівного органу ЄС.

 

У Єврокомісії також закликали уряди Іспанії і Каталонії перейти від конфронтації до діалогу.

 

"Насильство ніколи не зможе бути інструментом в політиці", - заявив пан Маргарітіс Схінас, додавши водночас, що у Брюсселі "довіряють лідерству прем'єр-міністра Маріано Рахоя, щоб врегулювати цей важкий процес з повною повагою до іспанської Конституції та фундаментальних прав громадян".

 

Речник Єврокомісії також повідомив, що у понеділок у другій половині дня відбудеться телефонна розмова голови Єврокомісії та іспанського прем'єра.

 

Тим часом Верховний комісар ООН з питань прав людини Зейд Раад аль-Хуссейн заявив про стурбованість застосуванням сили у день референдуму, коли сотні людей були поранені. І наголосив, що дії поліцейських мають бути "завжли пропорційними та необхідними".

 

"Я твердо вірю, що поточна ситуація має бути розв'язана за допомогою політичного діалогу, із повною повагою до демократичних свобод", - йдеться у заяві представника ООН.

 

Тоді як каталонські лідери заявили, що створять спеціальну комісію, яка розслідуватиме за яких обставин під час референдуму отримали поранення понад 800 цивільних.

 

Нагадаємо, в цей день до Каталонії прибули тисячі додаткових сил поліції, які отримали наказ завадити проведенню голосування, яке Мадрид називає незаконним.

 

Як повідомляла «УМ», невизнаний владою Іспанії референдум про незалежність Каталонії завершився: за відділення проголосувало 90% тих, хто з’явився на дільниці.