У Німеччині блок Ангели Меркель став лідером на виборах в парламент

07:39, 25.09.2017
У Німеччині блок Ангели Меркель став лідером на виборах в парламент

Ангела Меркель обіцяє продовжити попередню політику (Reuters)

У Німеччині Консервативний блок у складі Християнсько-соціального союзу (ХСС) і Християнсько-демократичного союзу (ХДС), очолюваний Ангелою Меркель, набрав 32,5% голосів.

Про попередні результати виборів інформує ВВС.

На другому місці головні конкуренти Меркель: Соціал-демократична партія Німеччини, очолювана Мартіном Шульцем. Вона набрала 20,5% голосів.

Обидві партії зазнали помітних електроральних втрат порівняно з підсумками виборів в 2013 році, а "християнські демократи" Ангели Меркель отримали на найгірший результат із 1949 року.

На третьому місці - правопопулістська "Альтернатива для Німеччини" (АдГ) з 12,6 % голосів. Вона вперше потрапляє в бундестаг. Далі за рейтингом: ліберальна Вільна демократична партія Німеччини (Вдп) з 10,7 відсотка, Ліва партія - c 9,2 відсотка і "Союз-90"/"Зелені" - c 8,9 відсотка. Інші партії набрали менше п'яти відсотків, необхідних для проходження в парламент.

Таким чином, блок Ангели Меркель має право формувати коаліцію та висувати свого представника на посаду фактичного голови держави - канцлера.

Про бажання створити коаліцію із "християнами" заявили "зелені".

Соціал-демократи, які показали найгірший результат у своїй історії, вже оголосили про відхід в опозицію.

"Після поразки, якої ми зазнали в нашій ключовий федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія, ми програли і вибори в Бундестаг", - заявив Шульц прихильникам у штаб-квартирі партії, назвавши сьогоднішній день "важким і гірким днем для німецької соціал-демократії".

У Бундестаг також вперше проходить права партія "Альтернатива для Німеччини" (АДН), яка виступає за посилення міграційної політики, відмову від євро і скасування санкцій проти Росії.

Фрауке Петрі, лідер АдН, написала у Twitter, що Німеччина пережила незрівняний політичний землетрус. "Давайте зробимо це", - зазначила вона.

Нагадаємо, блок Ангели Меркель ішов на вибори під лозунгом "Велике ціле починається з вуха для дрібниць".